Hlavní obsah

Ruští gangsteři se dostali před český soud. Poslal je na dlouhé roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Reportáž od soudu. Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Lupiči přepadli prodejnu s luxusními hodinkami v centru Prahy. Jejich brutalitu zachytily bezpečnostní kamery.

Článek

Vrchní soud v Praze výrazně zvýšil tresty gangu lupičů, kteří po celé Evropské unii vykrádali prodejny luxusních hodinek.

Minimálně dvě takové loupeže mají na svědomí rovněž v Praze v Pařížské ulici. Soud konkrétně řešil loupež, při níž zmizely hodinky za třináct milionů korun.

Souzenému gangu se v podsvětí říká Vyborg podle ruského města v Petrohradské oblasti, ze kterého je zřejmě řízen.

Organizátor pražského přepadení Alexej Ložešnikov měl jít podle původního rozsudku Městského soudu v Praze z letošního srpna do vězení na osm let. Vrchní soud mu ale trest zvýšil na deset a půl roku.

Další obžalovaný Petr Odinokov dostal místo šesti let osmiletý trest. Taktéž osm let vězení dostal Marian Karlovas, který měl jít původně za mříže pouze na čtyři roky.

Vrchní soud výrazné zvýšení trestů zdůvodnil mimořádnou brutalitou loupeží. Ve videoreportáži v úvodu tohoto článku ostatně můžete vidět, jak si lupiči při přepadení počínali - zachytila to bezpečnostní kamera.

Všichni společně také musejí uhradit škodu, kterou při loupeži způsobili. Po odpykání trestu budou navíc na deset let vyhoštěni z České republiky. Přinejmenším jeden z nich chce ale po nynějším pravomocném odsouzení požádat o přesun do německé věznice, protože má právě v Německu rodinu.

Některé členy gangu zřejmě čekají další soudy. Policie totiž ještě řeší podobné přepadení luxusní prodejny v pražské Pařížské ulici, na kterém se někteří členové gangu měli rovněž podílet. A proces s touto skupinou se připravuje i v Maďarsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované