Hlavní obsah

Ruští vojáci v Arménii zabili už 12 místních obyvatel. Ať odejdou, požadují rozhořčení Arménci

Svět bez obalu: Ruští vojáci v Arménii čelí obvinění z mnoha vražd civilistů.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Arménské úřady nechaly zatknout ruského vojáka. Čelí podezření, že na severozápadě země zabil starší ženu. Událost vyvolala v Arménii velké pobouření. Podle tamních médií byla žena už dvanáctou obětí vojáků ruské armády, která má v zemi vojenskou základnu.

Článek

Anahit Ghukasianová truchlí kvůli smrti své maminky. Jde o další tragédii, která se přičítá na vrub ruských vojáků usazených v arménském městě Gyumri.

Co se vlastně odehrálo? Ghukasianová říká, že společně se svou matkou – sedmapadesátiletou Julietou Ghukasianovou – odešly z domova směrem k ruské vojenské základně, kde obě uklízejí ulici. Ten den pracovala každá na jiném místě. Anahit znervózněla, když jí matka přestala odpovídat na telefonáty. A tak se po ní šla podívat.

„Když jsem tam přišla, tak přede mnou zastavilo policejní auto a policista v něm mi řekl: Vaše matka byla napadena a zmlácena. Šla jsem tedy do nemocnice. Když jsem mámu uviděla, měla nateklé oči, málem jsem ji ani nepoznala. Vypadala jako někdo úplně jiný. V tu chvíli jsem chtěla být slepá, abych ji tak nemusela vidět,” pláče Anahit. Matka následkům zranění podlehla.

Případ vyvolal v zemi velké rozhořčení. Je to totiž další z mnoha incidentů, které tu způsobili ruští vojáci. A hněv se obrátil i proti arménské vládě, která – mnoho let po pádu Sovětského svazu – stále toleruje přítomnost ruské základny.

Zmapován byl i jiný incident z ledna 2015. Tehdy ruský voják Valerij Permyjakov zastřelil sedmičlennou rodinu včetně dvou malých dětí. Permyjakov byl arménským soudem uznán vinným během soudního procesu, který proběhl přímo na ruské základně. Ale svůj doživotní trest si mohl odpykat v Rusku, což se Arméncům také vůbec nelíbilo.

Ochránci lidských práv nyní požadují po arménské vládě, aby převzala plnou zodpovědnost za prošetření a odsouzení posledního incidentu.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované