Hlavní obsah

Růžička bral statisíce, zpřísněte mu trest, žádá žalobkyně

 

Reklama

Hokejový trenér odešel od soudu s finančním trestem ve výši 400 tisíc korun.

Článek

Žalobkyně Lucie Písecká se nespokojila s trestem pro tuzemskou hokejovou ikonu Vladimíra Růžičku. Trenéra extraligového Chomutova soud potrestal zaplacením částky 400 tisíc korun. Jenže podle státní zástupkyně tento postih neodpovídá Růžičkovým výdělkům.

Písecká Seznamu potvrdila, že se odvolala proti verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 10. Ve svém odvolání pak žalobkyně vysvětluje, proč jí přijde finanční postih 400 tisíc korun příliš mírný. Problém vidí v tom, že soudce stanovil takzvanou denní sazbu na 800 korun, což podle Písecké odpovídá měsíčnímu výdělku ve výši 24 tisíc korun.

„Měsíční výdělkové poměry obžalovaného se pohybují, respektive pohybovaly v řádu statisíců korun,“ vysvětlila Písecká, proč by bylo možné Růžičku odsoudit k mnohem tvrdšímu trestu. Ve své závěrečné řeči státní zástupkyně navrhla chomutovskému hokejovému trenérovi podmínku a zaplacení částky 500 tisíc korun.

Rozhovor s Miroslavem Palaščákem, který zveřejnil video s Růžičkou:

Růžička, jak známo, vzal od podnikatele Miroslava Palaščáka dar pro hokejovou Slavii. Šlo o dvakrát 250 tisíc korun. Soudce Tome Frankič však v rozsudku píše, že v době, kdy klub opustil, vyklízel kancelář a odešel k hokejové reprezentaci, o půlmilionové částce nikomu neřekl.

„Z toho vyplývá jediný možný závěr, že za situace, kdy mu předtím byly peníze fyzicky svěřeny, tak že je musel odnést," uvedl soudce Frankič s tím, že tento závěr je logicky podložen i tím, že trenér Růžička později ze soukromého rodinného účtu peníze Palaščákovi vracel.

Advokáti Vladimíra Růžičky v odvolání uvedli, že se jejich klient zpronevěry nedopustil a nikomu nezpůsobil žádnou škodu. Podle trenérova obhájce Filipa Svobody bývalí manažeři Slavie Tomáš Kotouč a Tomáš Rosen před soudem potvrdili, že hokejový trenér mohl peníze od Palaščáka převzít a poté mu je i vrátit.

„Obžalovanému byla sice svěřena finanční hotovost, ale bez dalšího konkrétního právního původu, a když nebyl ani po čase konkretizován, obžalovaný peníze vrátil. Je zcela nerozhodné, že je vrátil z bankovního účtu,“ tvrdí Svoboda.

Růžička částku 500 tisíc korun poslal z konta své manželky po dvou a půl letech, respektive po roce a půl poté, co ji od Palaščáka převzal. Advokáti chtějí, aby Městský soud v Praze, který bude nyní případ řešit, Růžičku zprostil obžaloby.

Reklama

Doporučované