Hlavní obsah

Ryba z Norska za koronavirus v Pekingu nemůže, dohodly se obě země

Foto: Profimedia.cz

Lidé v uzavřené rezidenční čtvrti Si-čcheng, která se nachází poblíž trhu Sin-fa-ti, čekají na dodání zboží, které si objednali online.

Reklama

Po objevení koronaviru na krájecím prkénku s lososy Peking začal ve velkém rušit dodávky ryb z Norska, což se na severském rybím trhu znatelně projevilo. Po jednání obou stran je ale vina za přenos nákazy z norských lososů smytá.

Článek

Čínské a norské úřady dospěly k závěru, že losos z Norska nebyl zdrojem koronaviru nalezeného na krájecím prkénku v pekingském potravinovém tržišti Sin-fa-ti, uvedl ve středu norský ministr pro rybolov a mořské plody.

„Už nemusí panovat nejistota,“ oznámil Odd Emil Ingebrigtsen na videokonferenci, kde sdělil výsledek jednání čínských a norských činitelů - zdroj ohniska nákazy v Pekingu nepochází z ryb z Norska.

Pekingští obyvatelé po zjištění spojitosti mezi koronavirem a lososy začali v panice požadovat pozastavení prodeje lososů ve všech supermarketech, včetně těch největších jako Carrefour, Wumart a Čchao-š'-fa. Státní podnik Čchao-š'-fa s 52 pobočkami ve městě dle jejich vyjádření v 80 procentech případů prodává lososy dovezené z Norska, přesto ale jejich prodej pozastavil. V reakci na situaci s lososy v Pekingu se jejich prodej rozhodla přerušit další velká města - Čcheng-tu v provincii S'-čchuan nebo nankingské restaurace v Ťiang-su.

Číňané tak Norům začali rušit objednávky, přestože norský úřad pro bezpečnost potravin uvedl, že neexistuje žádný důkaz, že by norské ryby mohly být infikovány. Kvůli čínskému výpadku klesly i akcie norských chovatelů lososů, od prohlášení obou zemí jdou čísla znovu nahoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované