Hlavní obsah

Tip na výlet: Rychlebské hory, nejopuštěnější pohoří v ČR

Klášter Hora Matky Boží.

Reklama

Neporušená příroda v tichu a samotě. Rychlebské hory jsou díky své vylidněnosti nejklidnějším pohořím, které jsem kdy zažil. Letní tip Samuela Síse, dramaturga pořadů.

Článek

Rychlebské hory se nacházejí severně od města Jeseník. Hlavní hřeben leží na česko-polské hranici, odkud Rychlebské hory pokračují do Polska.

Jedná se o nejopuštěnější pohoří v ČR. Mnoho obcí a sídel zde zaniklo vysídlením původního německého obyvatelstva po druhé světové válce.

Je to jedno z nejkrásnějších pohoří České republiky. Najdete zde hluboká údolí a táhlé hřebeny s krásnými smrkovými lesy.

Doporučuji si jako cíl zvolit zdolání jednoho z vrcholů pohoří. Já osobně bych volil nejvyšší vrchol jménem Smrk.

Už je vám jasné, že zdolat vrchol určitě není vhodné jak pro kočárky, tak i pro ty nejmenší.

Zde se vám dostane krásné vyhlídky jak na sousední Polsko, tak i na Čechy. Pohoří je ohraničeno výraznými zlomy, takže zapomeňte na klasické české kopcovité tvary. Ti nejodvážnější se mohou vydat na rozhlednu Borůvková hora, která se nachází na stejnojmenném vrcholu v Rychlebských horách.

Rychlebské hory

Jedna část pohoří lemuje hranici s Polskem od Bílé Vody na severu po Kladské sedlo na jihu, nachází se v ní i nejvyšší vrchol Smrk (1125 m n. m.). Druhá část vybíhá od Lipové k Supíkovicím. Na jejích svazích - pod Studničním vrchem - vyvěrají prameny využívané v léčebných lázních Jeseník.

Nejbližší parkoviště: V okolí výstupu nejsou placená parkoviště

Nejbližší autobus a vlak: Javorník, Travná, konečná

Rychlebské Hory jsou velice atraktivní středně náročnou jednodenní až dvoudenní túrou. Jak už jsem psal, hory jsou téměř opuštěné s malým množstvím turistů, neporušenou přírodou a nádhernými rozhledy na sousední pohoří. Proto jestli hledáte výlet bez lidí do nespoutané přírody, tak jsou Rychlebské hory jistou volbou.

Reklama

Doporučované