Hlavní obsah

Rychlost světla v praxi. Vědec z NASA ukázal, jak „pomalé“ může být

Animace ukazují rychlost světla v praxi.Video: Lukáš Marek, Shutterstock.com, Youtube.com

 

Reklama

Urazí téměř 300 milionů metrů za sekundu a dosáhne tak vůbec největší rychlosti, jakou se může šířit signál nebo informace. Rychlost světla je pro člověka a jeho technologii zatím jednotkou, kterou neumí vyvinout a používá ji jako měřítko pro dlouhé vzdálenosti ve vesmíru. Animace vědce z NASA ukázaly, jak rychlost světla vypadá v praxi.

Článek

Americký planetární vědec z NASA James O‘Donoghue ukázal prostřednictvím animací rychlost světla v praxi. Animace ukazuje rychlost světelného paprsku nejprve na cestě okolo naší planety, poté ze Země na Měsíc a nakonec ze Země na Mars.

Při pohledu na pomyslný paprsek světla obíhající zeměkouli vidíme jen rychle kmitající svítící čárku. Z animace cesty světelného paprsku ze Země na Měsíc zdánlivá „pomalost“ rychlosti světla ještě zcela patrná není – trvá totiž jen něco málo přes jednu sekundu. Při cestě na Mars se už ale paprsek zdá být opravdu pomalý – vzdálenost překoná za ideálních podmínek za 3 minuty a 12 sekund.

O“Donoghue demonstrací rychlosti světla ukázal i to, jak pomalý je člověk při cestování ve vesmíru. S tím souvisí i to, jak těžké je pro člověka vycestovat na planety za hranicí sluneční soustavy.

Například exoplaneta Proxima Centauri b je od země vzdálená 4,2 světelného roku – samo světlo k ní tedy cestuje více než čtyři roky. Dosáhnout rychlosti světla ve vesmírném plavidle se člověku zatím nepodařilo a nepředpokládá se, že by se k tomuto cíli v dohledné době byť jen přiblížil.

Reklama

Související témata:

Doporučované