Hlavní obsah

Rychnov nad Kněžnou nejpozději za rok udělá zkušební vrt pitné vody, chce nový zdroj

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jedenáctitisícový Rychnov nad Kněžnou usiluje o soběstačnost v zásobování města pitnou vodu. Cesta vede přes vybudování druhého zdroje pitné vody. Nejpozději příští rok chce radnice udělat zkušební vrt v městské části Lokot.

Článek

Zkušební vrt má stát do dvou milionů korun, město usiluje o dotaci. Uvedení nového zdroje pitné vody do provozu si v budoucnu vyžádá investice v řádu desítek milionů korun.

„Když získáme dotaci včas a podaří se nám vybrat dodavatele, mohli bychom udělat zkušební vrt ještě letos, jinak v příštím roce. Měl by potvrdit kvalitu vody a také dostatečnou vydatnost zdroje. Nepůjde ještě o okamžitý zdroj pitné vody,“ řekl rychnovský starosta Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov).

Pokud se očekávání potvrdí, Rychnov ve finále získá druhý zdroj pitné vody nezávislý na tom prvním. Skořepa označil projekt za strategickou investici, která by Rychnovu měla do budoucna zajistit jistotu zásobování vodou ze dvou vlastních zdrojů.

„Záložní zdroj pitné vody je za současné situace, kdy roky přes léto téměř neprší, nezbytný. Předpokládáme, že druhý zdroj pitné vody bude tak vydatný, že se Rychnov stane v zásobování pitnou vodou nezávislý na čemkoli,“ uvedl Skořepa.

Podle něj současný zdroj pitné vody pod kopcem Budín pokrývá spotřebu města až z 80 procent, zbytek Rychnov nakupuje z okolních zdrojů. Uvedení nového zdroje pitné vody do provozu bude předcházet vybudování potřebné infrastruktury.

„Budeme rádi, když do konce volebního období zvládneme zkušební vrt a potvrdí se kvalita vody a vydatnost zdroje. Další už bude na novém vedení města, volby by měly být na přelomu září a října 2022. Když se vše podaří, tak v řádu několika let by Rychnov stál v zásadě, co se týče pitné vody, jen na svých nohách,“ řekl starosta. Celkové náklady odhadl na desítky milionů korun.

Vodovody a kanalizace od 1. ledna provozuje samo město Rychnov nad Kněžnou prostřednictvím své provozní společnosti Vodovody a kanalizace Rychnov nad Kněžnou. Do té doby vodovody ve městě provozovala firma Aqua Servis.

Reklama

Související témata:

Doporučované