Hlavní obsah

S Helenou Vondráčkovou na magickém místě: „Měli jsme s Martinem tajné přání, které se plní“

Moje místa: S Helenou Vondráčkovou tam, kam se ráda vrací. Nejen do kaple svatého Kříže.Video: Radka Červinkova, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ještě nebyla plnoletá, když v roce 1964 na celé čáře vyhrála soutěž „Hledáme nové zpěváky“ a otevřel se jí hvězdný svět. Za další rok už přebírala Zlatého slavíka, ale slávou se nikdy neopila. „Dodnes si pamatuju na babiččinu větu, kterou mi řekla, když jsem začala být slavná. Helenko, nezapomeň jednu věc, prosím tě. Zůstaň skromná. A to mám pořád někde v hlavě.“

Článek

Nejen babiččině radě, ale hlavně výchově rodičů, byť za skromných poměrů, vděčí za to, kým je dnes. Vyrůstala v domě na břehu řeky Chrudimky a na řeku má živé, vroucí vzpomínky. Ne nadarmo o sobě mluví jako o holce od vody.

„Můj dědeček byl truhlář, takže vyrobil dřevěný kajak. Poprvé jsem na něm jako malá holka tady na té řece jezdila,“ ukazuje Helena před rodným domem ve Slatiňanech. Možná i proto jí vše, co se týká vody, jde. Mimochodem – i první pusa měla k vodě blízko. Málem. Nechte se překvapit proč.

Že to na kajaku skutečně dodnes umí, se přesvědčíte na vlastní oči v úvodním videu.

Stalo se to při návštěvě milovaného hausbótu. Sotva jsme popovou legendu pustili na chvíli ze zřetele, odpádlovala si to rovnou ke skalám na slapské přehradě. Z dálky se pak až ke břehu nesly tóny kultovní písničky Červená řeka.

Intimní zpovědi: Když Heleně Vondráčkové nebylo do zpěvu. Legendární zpěvačka nejen o bojích, které musela svést

Intimní zpovědi.Video: Radka Červinková, Seznam Zprávy

Není to jediný živý zpěv, který uslyšíte. Doma na Řitce cvičí zpěvačka své hlasivky neustále a s námi se posadila i ke klavíru. Z černobílých klapek dokáže vyloudit krásné melodie. Aby ne, když na tenhle nástroj jako malá hrávala denně. Mohla z ní být možná klavírní virtuoska, nebýt tatínka, který z jedné své pracovní cesty do Prahy přivezl přihlášku do pěvecké soutěže.

„Já jsem se zděsila a říkám: Prosím tě, víš, jak umí v Praze zpívat? Copak já můžu zpívat někde v Lucerně? A táta na to opáčil: No tak co, tak jen tak pro radost si to zkusíš, a když to vyjde, tak to bude dobré, a když to nevyjde, no tak zas pojedeme domů…“

Domů ještě odjela, musela odmaturovat, ale v kapse už měla angažmá v tehdejší Mekce showbyznysu, v divadle Rokoko. Na jeho půdu se s námi vrátila po dvaceti letech. A vy uvidíte a uslyšíte, že na nic z té doby nezapomněla.

Ani na pravidlo bývalého ředitele, výrazné postavy české kulturní scény Darka Vostřela, který dal tenkrát všem přítomným pánům v ansámblu přísný zákaz chovat se k mladé dívce jinak než otcovsky. Samozřejmě nás zajímalo, nakolik byl skutečně utrum.

Sport. To je jedna z vášní, která trvá. Na tenisové kurty nepřišla soupeřka méně zvučného jména než Jana Navrátilová. Ano, je to sestra slavné tenistky Martiny Navrátilové. Jsou kamarádky, takže ke vzteklému rozbíjení raket nedošlo. Ostatně – Helena to ani neumí. Když je naštvaná, tak hlas nehlas, prostě mlčí.

A ještě jedno vzácné místo pro vás máme. Kapli svatého Kříže na hradě Karlštejně. Za vše nemůže tentokrát čert, ale pan kastelán, který je dobrým přítelem Heleny a mimochodem i strůjcem její médiím utajené svatby s Martinem Michalem.

„I my jsme měli jednu fintu. Vyjeli jsme z garáže dvěma vozy, byly dvě nevěsty a dva ženichové, a na jednom autě bylo napsáno Helena, na druhém Martin a…“ A co dál?

Pointu neprozradíme. Podívejte se sami, jak se dá uniknout zvědavým objektivům.

Jaká je popová ikona bez mediálního obrazu? Proč si ze sebe nic nedělá, že lpí na humoru a koho a co miluje? To a mnohé další, Helenině srdci blízké, se dozvíte v pořadu Moje místa, který Televize Seznam vysílá nově každé úterý od 20:00, jako vždy ho doplňují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované