Hlavní obsah

S volbami začnou i referenda. O nákupním centru nebo stavbě bazénu

Foto: MO Střekov

V Ústí lidé rozhodnou o případné výstavbě nákupního centra. Vypadat má takto.

Reklama

V deseti obcích a jednom městském obvodě dnes začnou spolu s krajskými a senátními volbami referenda o místních záležitostech. Lidé o nich budou hlasovat dnes odpoledne a v sobotu do 14:00.

Článek

Nejvíce referend se uskuteční ve Středočeském kraji a po jednom v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Ve středních Čechách spojily referenda s volbami do krajského zastupitelstva a do Senátu obce Nové Strašecí na Rakovnicku, Lysá nad Labem a Stará Lysá na Nymbursku, Řevnice u Prahy a Pchery na Kladensku.

Novostrašečtí voliči rozhodnou o využití průmyslové zóny v lokalitě Mackova hora. Část obyvatel chce, aby zastavitelné plochy navržené v územním plánu nesloužily k případné stavbě hal. V Lysé nad Labem budou lidé hlasovat o prodeji téměř 300 bytů v nedalekých Milovicích, které Lysá získala od státu po odsunu sovětské armády. Referendum v Řevnicích se týká využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu, ve Staré Lysé prodeje pozemku v lokalitě Mokřad a tůně Hladoměř a pcherští voliči budou rozhodovat o tom, zda má obec prodat faru a přilehlé pozemky.

Místní referendum čeká rovněž obyvatele ústeckého obvodu Střekov. Vyjádřit se v něm mohou ke stavbě nákupního centra u krajského soudu v podobě, kterou představil vlastník pozemku. Jak již Seznam Zprávy informovaly, o vzniku nákupního centra ve čtvrti Střekov poblíž soudu a v blízkosti mostu přes Labe se mluví několik let. Investor loni v listopadu představil veřejnosti projekt na přízemní nákupní centrum s parkovištěm. Záměr vyvolal diskusi. Někteří lidé zdůrazňovali potřebnost obchodu, jiným se nelíbila jeho podoba.

„Měli jsme k tématu anketu v radničním zpravodaji, ale ozývaly se hlasy, že byla netransparentní, proto jsme se rozhodli pro referendum,“ vysvětlil Seznam Zprávám radní Stanislav Dunaj (Zdraví Sport Prosperita).

Referendum by mělo přinést informace o tom, zda místní stavbu chtějí, či ne. Výsledky by pak měly sloužit také jako podklad zastupitelům Ústí nad Labem, až budou rozhodovat, k čemu by pozemek měl sloužit. Primátor města a také koaliční střekovský zastupitel Petr Nedvědický (ANO) se již dříve nechal slyšet, že v případě nesouhlasu střekovských občanů na městském zastupitelstvu zřejmě výstavbu supermarketu nikdo nenavrhne.

Stavby se bude týkat i referendum, které dnes začne ve Stříbře na Tachovsku. Tamní voliči v něm budou rozhodovat o novém krytém plaveckém bazénu zhruba za 200 milionů korun.

Město Chodov na Sokolovsku chce v místním referendu rozhodnout o záměru výstavby obchodního centra na zelené louce.

Vedle toho obyvatelé Zlína se v plebiscitu vysloví k vodárenskému modelu. Budou odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, která je pronajímána společnosti Moravská vodárenská.

Stéblová na Pardubicku chce, aby se její obyvatelé vyjádřili, zda podporují záměr těžit v oblasti štěrkopísek.

Obyvatelé Mostů u Jablunkova na Frýdecko-Místecku pak budou rozhodovat o změně názvu své obce. Zvolit si mohou původní a kratší název Mosty.

Reklama

Doporučované