Hlavní obsah

Šalingrad nebo Pražské nádraží? Lidé navrhují názvy pro novou vlakovou stanici v Brně

Lidé v Brně do října vyberou název pro vlakové nádraží. Video: Veronika Sodomová, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdokoliv může rozhodnout o jménu nového brněnského hlavního nádraží. Město v pondělí spustilo anketu, do které může každý zaslat libovolný počet návrhů. Lidé začnou hlasovat v září, vítězný název se dozvědí 29. října. Vláda má o přesunu nádraží jednat v nejbližších týdnech.

Článek

Hlavas, nádraží Rudyho Kovandy nebo Vídeň-sever. I jeden z těchto názvů může na konci října získat hlavní vlakové nádraží v Brně, které lidé zatím znají jen jako variantu u řeky. Libovolný počet návrhů mohou zájemci do konce srpna vkládat na stránky nasnovejnadr.cz nebo je napsat do tištěných formulářů. Najdou je na podatelně magistrátu na Dominikánském náměstí nebo v letním vydání Brněnského Metropolitanu. „Chtěli jsme dát možnost rozhodnout běžným lidem. Kdyby o názvu rozhodli úředníci, jistě by se to setkalo s kritikou,“ vysvětlil brněnský primátor Petr Vokřál. Věří, že zvítězí zdravý rozum a lidé si neodhlasují třeba Pražské nádraží.

Navrhování názvů končí v závěru prázdnin, v září si lidé odhlasují deset nejlepších návrhů. Ty postoupí do druhého kola, v něm už mohou hlasovat jen zaregistrovaní držitelé Brno ID. „Těch je okolo šedesáti tisíc, takže věříme, že od nich nedostanou zelenou jen vtipné návrhy,” řekla ředitelka oddělení marketingu města Barbora Podhrázská.

Vítězný návrh město vyhlásí 29. října, název však ještě musí schválit Správa železniční dopravní cesty a Drážní úřad.

Na adrese kopemezabrno.cz a facebookových stránkách Náš novej nádr se každý dozví nejen o nejnovějších vložených návrzích jména, ale i o aktuálních informacích o nádraží. „Soutěž o název je vlastně aktivační prvek, který má spustit debatu. Zároveň s ní tedy chceme veřejnost informovat o projektu,“ dodala ředitelka.

Brňané už skoro sto let jednají, jak naloží s vlakovým nádražím. To současné už kapacitně nestačí a studie proveditelnosti ukázala, že se musí přesunout. Brňané dlouho diskutovali o dvou variantách. Jedna z nich navrhovala přesun stanice asi dvě stě metrů pod Petrov, ta druhá s názvem Řeka počítá s umístěním stanice do lokality současného Dolního nádraží.

Brněnští i krajští zastupitelé právě tuto variantu letos odsouhlasili. Přiklonila se k ní i Centrální komise Ministerstva dopravy. Vláda má definitivně rozhodnout do konce června.

Reklama

Doporučované