Hlavní obsah

Šamana, který šel „vyhnat“ Putina z Kremlu, zatkla policie

Foto: Profimedia.cz

Šamana, který šel „vyhnat“ Putina z Kremlu, zatkla policie.

Reklama

Ruská policie zatkla na Sibiři šamana, který na jaře započal cestu s cílem „vyhnat“ ruského prezidenta Vladimira Putina z Kremlu. Už minulý týden byly v sibiřském městě Ulan-ude zatčení dva šamanovi stoupenci.

Článek

Podle místních médií dnes ráno ozbrojení a maskovaní muži, pravděpodobně příslušníci bezpečnostních složek, unesli ze stanového tábora šamana Alexandra Gabyševa. Ten nocoval u vesnice Vedrino na hranici regionu Burjatska a Irkutské oblasti a momentálně není jasné, kde se šaman nachází.

Podle jednoho z Gabyševových přívrženců, který poskytl rozhovor zpravodajskému portálu znak.com, může být šaman obviněn z organizace extremistické skupiny. Místní policie pouze informovala na svých webových stránkách o tom, že zadržela osobu hledanou pro spáchání zločinů v Republice Sacha (Jakutsko) na severovýchodě Ruska. Popisu zadrženého odpovídá podle médií právě Gabyšev.

Už minulý týden protestovaly v Ulan-Ude stovky šamanových podporovatelů proti zatčení dvojice jeho stoupenců. Demonstrace postupně přerostla v protesty proti výsledkům komunálních voleb, které ovládl prokremelský kandidát. Během zákroku proti demonstrantům bylo zadrženo několik dalších lidí.

Malý dvoukolák, osobní věci a tradiční jurta. To je vše, co si s sebou jednapadesátiletý Gabyšev v březnu na cestu do ruské metropole vzal. Šaman dosud urazil 3000 kilometrů a stal se celonárodní celebritou, jeho videa mají na sítích milionovou sledovanost. Na pouti se setkává s místními lidmi, novináři a podporovateli, z nichž se k němu někteří připojili nebo mu věnovali peníze či jídlo. Tempem 20 kilometrů za den plánoval do Moskvy dorazit v srpnu roku 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované