Hlavní obsah

Šance na přežití Skripala je minimální, rodina doufá v zázrak

Neteř Sergeje Skripala se vyjádřila v rozhovoru se zpravodajkou BBC v Rusku. Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Neteř bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, který byl se svou dcerou otráven na začátku měsíce, se vyjádřila v rozhovoru pro BBC. Podle ní prognóza není dobrá. I kdyby dvojice přežila, nejspíš ji čeká trvalá invalidita.

Článek

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija mají jen minimální šanci na přežití. Prohlásila to  Skripalova neteř Viktoria Skripalová v rozhovoru se zpravodajkou BBC v Rusku. Dodala, že jejich dlouhodobá prognóza „opravdu není dobrá“. I kdyby Skripal a jeho dcera přežili, budou do konce života invalidní, uvedla Viktoria Skripalová.

Podle příbuzné otrávené dvojice o celém incidentu Skripalova matka stále neví. „Naší hlavní starostí bylo, abychom babičku uchránili, aby nic nezaslechla a nic se nedozvěděla,“ řekla Skripalová v rozhovoru, který BBC zveřejnila. Pravda by podle ní mohla být pro devadesátiletou ženu osudná.

Agentova neteř rovněž uvedla, že nikdo z rodiny netuší, kde je Skripal hospitalizován. Jde zřejmě o bezpečnostní opatření.

Skripala a jeho dceru Juliji našla britská policie 4. března v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém městě Salisbury. Otravu měl způsobit jed s názvem Novičok. Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu prohlásila, že za útokem na Skripala je Rusko, které použití nervové látky nařídilo nebo umožnilo, aby se k ní dostal někdo jiný. Moskva odpovědnost odmítá.

Británie kvůli události vyhostila 23 ruských diplomatů a podobně se zachovaly i další státy. Vypovězení různého počtu ruských diplomatů oznámily více než dvě desítky zemí světa včetně Česka. Celkem bude muset státy opustit téměř 150 ruských diplomatů a dalších zaměstnanců ruských ambasád.

Reklama

Doporučované