Hlavní obsah

Sankcemi proti vůdci jste uzavřeli cestu diplomacie, vzkazuje Írán do USA

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Hasan Rúhání.

Reklama

Spojené státy rozhodnutím postihnout sankcemi íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího trvale uzavřely cestu diplomacie. Dnes to na Twitteru podle agentury Reuters napsal mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví.

Článek

Zavedení nových odvetných opatření proti Teheránu, jejichž terčem se stal i Chameneí, oznámil americký prezident Donald Trump v pondělí.

„Uvalení zbytečných sankcí na íránského nejvyššího vůdce a na šéfa íránské diplomacie (Mohammada Džaváda Zarífa) je trvalým uzavřením diplomatické cesty,“ uvedl v tweetu Musáví. „Trumpova zoufalá administrativa ničí zavedené mezinárodní mechanismy pro udržování světového míru a bezpečnosti,“ dodal.

USA sankce uvalily v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Ministr financí Steven Mnuchin prohlásil, že v důsledku nových sankcí budou zablokována íránská aktiva v hodnotě miliard dolarů. Ještě tento týden budou podle Mnuchina zavedeny sankce proti íránskému ministru zahraničí Zarífovi. Platí nově proti osmi vysokým velitelům íránského vojenského námořnictva, letectva a pozemního vojska a rovněž proti velitelům íránských revolučních gard. Podle Trumpa nebude sankcím ušetřen ani úřad Chameneího.

Reklama

Doporučované