Hlavní obsah

Sarajevo zažilo svůj první gay pride. Kvůli nenávistným projevům ho hlídalo tisíc policistů se psy

Sarajevo zažilo svůj první gay pride.Video: AP

 

Reklama

Hlavní město Bosny a Hercegoviny má za sebou svůj první gay pride. Průvod již dopředu doprovázely výhrůžky násilím i agresivní projevy nenávisti. Stovky účastníků doprovázela tisícovka policistů a specializovaná jednotka proti potenciálním útokům ostřelovačů.

Článek

Historicky první sarajevský gay pride nakonec skončil klidně. Předcházela mu ale důkladná příprava ze strany bezpečnostních složek. Průvod byl obehnán zábranami a procházel jasně určeným koridorem v centru města. Účastníky hlídali i policejní psi.

„Vždycky jsem byla přesvědčená, že základní lidská práva mají existovat pro všechny. Když jsem viděla všechny ty negativní komentáře proti průvodu, cítila jsem to jako svoji povinnost se ho účastnit a ukázat podporu,” řekla agentuře Reuters čtyřiapadesátiletá Sanja, která do průvodu přišla s manželem.

Bosna a Hercegovina byla poslední balkánskou zemí, která neměla svůj duhový průvod. A tamní společnost nedělní události považovala za určitou zkoušku tolerance v zemi. Například kvůli tomu, že se chce ucházet o místo v Evropské unii.

Průvodu se účastnili diplomaté a také americký velvyslanec v Bosně Eric Nelson, který sám je gayem. Agentuře AP popsal neděli jako „skvělý den, takové jsou tu zřídka kdy, diskriminace je tu příliš” a dodal: „Je to klidný a mírumilovný průvod. Stejně tak odpůrci, kteří demonstrovali den předtím, byli klidní. Policie odvedla skvělou práci.”

Americký velvyslanec v Sarajevu Eric Nelson na průvodu. Video: AP

V sobotu se totiž konala antiudálost, kterou organizovaly konzervativní bosenské skupiny, měly vlastní pochod za „tradiční rodinné hodnoty”. Stejně tak v den oficiálního gay pridu se sešlo několik stovek oponentů.

Bosna je konzervativní zemí a o nenávistné komentáře ohledně pořádání sarajevské přehlídky nebyla nouze. Na hlavním transparentu, který před sebou držela první řada průvodu, stálo „Ima Izac”, což v překladu znamená „coming out” (označení pro veřejné oznámení sexuální orientace).

„Je to protest proti každodenní diskriminaci a násilí směrem k LGBTIQ komunitě, ale také trénujeme naše právo shromaždování,” uvedla pro agenturu AP aktivistka Dajana Bakic. A do průvodu se vydaly i bosenské slavné osobnosti, například muzikant Bozo Vreco: „Jsem tak pyšný a tak šťastný, myslím, že láska dnes zvítězila,” řekl Vreco agentuře Reuters.

Reklama

Doporučované