Hlavní obsah

Sarkozy znovu končí v politice. Pravice ho do prezidentského boje neposlala

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nicolas Sarkozy chce již podruhé odejít z politiky. Ve druhém kole primárek podpoří François Fillona.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Francouzská konzervativní pravice hlasovala o kandidátovi na budoucího prezidenta země. Vítěze zatím nemá, ale nejvíce hlasů dostal expremiér François Fillon.

Článek

Přestože si bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy myslel, že se na jaře vrátí do Elysejského paláce, výsledek nedělních republikánských primárek mu změnil plány. Francouzi o republikánském kandidátovi zatím nerozhodli, Nicolas Sarkozy ale skončil mezi sedmi kandidáty až na třetím, nepostupovém místě.

Voliči nepodpořili ani jednoho kandidáta nadpoloviční většinou hlasů. Příští neděli tak budou rozhodovat, zda do prezidentského klání pošlou dvaašedesátiletého Fillona, který v primárkách zabodoval ziskem přes 44 procent hlasů, nebo o osm let staršího Alaina Juppého, jehož podpořilo 28 procent hlasujících. Sarkozy skončil na třetím místě s pouhými jedenadvaceti procenty.

Ve většině francouzských krajů zvítězil François Fillon. V šesti jihozápadních krajích a jednom pařížském dali voliči přednost Alainu Juppému. Obyvatele francouzských území mimo evropský kontinent naopak častěji oslovil Alain Juppé nebo Nicolas Sarkozy.

„Je načase, abych vyzkoušel život, který bude naplněn spíše soukromými než veřejnými vášněmi,“ řekl jedenašedesátiletý ekonom a advokát Sarkozy. Naznačil tak, že z francouzské politiky po třiceti letech odchází. Což ale tvrdil i v roce 2012, kdy post prezidenta neobhájil a poměrně těsně podlehl socialistickému kandidátovi François Hollandovi.

Sarkozy vstoupil do vysoké politiky už v roce 1988, kdy se stal poslancem. Později vystřídal ministerské posty v rezortu financí, vnitra a hospodářství.

Exprezident, který stál v čele Francie v letech 2007 až 2012, zároveň uvedl, že sám podpoří ve druhém kole republikánských primárek Fillona. Ten v době Sarkozyho prezidentského mandátu vedl francouzskou vládu.

Průzkum veřejného mínění OpinionWay označil Fillona v budoucím prezidentském klání za favorita. Hlasovalo by pro něho 56 procent Francouzů. Průzkumy ale zároveň favorizují i nacionalistku Marine Le Penovou. Ta do boje o Elysejský palác půjde bez nominace politické strany a podle všeho by se o něj mohla utkat právě s Fillonem. Průzkumy ale zároveň ukazují, že v duelu by měl převahu Fillon.

První kolo prezidentských voleb ve Francii se koná 23. dubna 2017. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská více než padesát procent hlasů, Francouzi vyberou ze dvou nejúspěšnějších kandidátů až ve druhém kole. To je naplánované na 7. května.

Reklama

Doporučované