Hlavní obsah

Saúdská Arábie uzamkla posvátná města. Koronavirus ohrožuje pouť do Mekky

Foto: Profimedia.cz

Na pouť do Mekky se každoročně vydají miliony muslimů.

Reklama

Koronavirus se v týdnu masivně rozšířil do většiny zemí Blízkého východu. Síla a rychlost nákazy donutila Saúdskou Arábii k tomu, aby výrazně omezila příliv zahraničních poutníků.

Článek

Přibližně dvě miliardy muslimů se pětkrát denně modlí směrem k Mekce, posvátnému městu na jihozápadě Saúdské Arábie. K místu, na které se denně sjíždějí věřící z celého světa.

Šíření koronaviru na Blízkém východě teď ale donutilo saúdskoarabskou vládu k bezprecedentnímu kroku – na neurčitou dobu zakázala vstup do země zahraničním poutníkům, kteří mají v plánu navštívit Mekku nebo Medínu, kde se nachází hrobka proroka Mohameda.

„Královská vláda se s okamžitou platností rozhodla zakázat vstup do země za účelem umry (poutní rituál muslimů v Mekce) nebo návštěvy mešity Masdžid an-Nabawi (svatyně v Medíně),“ stojí v oficiálním prohlášení saúdskoarabského ministerstva zahraničí.

Do země nesmí ani cestovatelé ze zemí, ve kterých je větší počet nakažených. Saúdská Arábie doposud neeviduje ani jednoho nakaženého.

Hadždž v ohrožení

Ropná monarchie se obává, že mohou koronavirus do země přivléci zejména obyvatelé Íránu. Teherán doposud potvrdil nejméně 141 nakažených, reálné číslo je ale pravděpodobně mnohem větší.

Rijád blíže nespecifikoval, kdy restrikce vyprší. Vzhledem k rychlosti šíření koronaviru je možné, že zákaz ohrozí tradiční pouť do Mekky. Hadždž, jak tento exkurz nazývají Arabové, má rozhýbat muslimský svět mezi 28. červencem a 2. srpnem.

Navštívit alespoň jednou za život svatyni Ka'ba v srdci Velké mešity v Mekce je jedním z pěti pilířů islámu.

Indonésie chce usmlouvat výjimku

Na razantní opatření okamžitě reagoval indonéský prezident Joko Widodo, který stojí v čele země s nejpočetnější muslimskou komunitou. Krok ocenil, nicméně se pokusí se Saúdskou Arábií vyjednat výjimku pro své občany.

„Respektujeme a oceňujeme, že pro saúdskoarabskou vládu je prioritou lidské zdraví,“ řekl Widodo. „Požádali jsme nicméně o výjimku, protože Indonésie je země, která se s koronavirem nepotýká.“

Indonésie zatím neeviduje ani jednoho nakaženého.

Reklama

Doporučované