Hlavní obsah

Saúdská Arábie vyhostila kanadského velvyslance. Ambasáda vyzvala k propuštění lidskoprávních aktivistů

Saúdové vyhostili kanadského velvyslance.Video: Twitter.com, Reuters

 

Reklama

Saúdská Arábie vyhostila ze země kanadského velvyslance kvůli vměšování se do vnitřních záležitostí. Kanadská ambasáda před tím na Twitteru kritizovala zatýkání politických aktivistů a vyzvala k propuštění lidskoprávních aktivistů.

Článek

Saúdská Arábie v pondělí oznámila, že se kvůli vměšování do vnitřních záležitostí rozhodla vyhostit kanadského velvyslance a povolat do vlasti ke konzultacím svého ambasadora v Ottawě. Informovala o tom agentura AFP.

Stalo se tak poté, co kanadská ambasáda vyzvala Rijád k propuštění uvězněných lidskoprávních aktivistů. Saúdská Arábie podle AFP rovněž zmrazila nové obchodní a investiční transakce s Kanadou.

Kanadská ambasáda v pátek na Twitteru uvedla, že je vážně znepokojena další vlnou zatýkání politických aktivistů v Saúdské Arábii a vyzvala k okamžitému propuštění těchto osob i dalších bojovníků za lidská práva.

Mezi nedávno zadrženými je podle agentur i prominentní ochránkyně lidských práv Samar Badávíová, sestra blogera Raífa Badávího, který byl v Saúdské Arábii zatčen v roce 2012 a později odsouzen k deseti letům vězení a 1000 ranám bičem za svou kritiku duchovních. Badávího manželka nyní žije v Kanadě a nedávno získala tamní občanství.

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí na Twitteru napsalo, že nepřipustí žádné vměšování do vnitřních věcí království a ohlásilo opatření týkající se velvyslanců a obchodu.

Organizace na ochranu lidských práv odhadují, že v Saúdské Arábii je navzdory reformám stále vězněno několik desítek politických aktivistů.

Reklama

Doporučované