Hlavní obsah

Saúdská Arábie zatýká aktivisty za vlastizradu. Západ je znepokojený

Saúdská Arábie zatýká aktivisty za vlastizradu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Podle neziskové organizace zabývající se lidskými právy Human Rights Watch bylo v Saúdské Arábii minulý týden zatčeno deset aktivistů. Konkrétně by mělo jít o sedm žen a tři muže.

Článek

Vládní média oficiálně oznámila zatčení sedmi z nich, přičemž je obvinila z napojení na zahraniční organizace a vlastizrady. Žádná obvinění proti zadrženým zatím nepadla.

Zatčení nepotěšilo zahraniční státníky, za kterými v posledních měsících jezdil princ Mohamed bin Salmán a jednal s nimi o podpoře svých reforem. Jednou z nich je třeba povolení řídit pro ženy, které by mělo vstoupit v platnost v červnu tohoto roku.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová řekla reportérům ve Washingtonu, že Spojené státy podporují saúdské reformy, ale jsou překvapené zatčením aktivistů a budou pozorně sledovat vývoj událostí.

Vláda Saúdské Arábie zatím zveřejnila identitu čtyř zadržených žen. Jde o známé aktivistky, které bojují za ženská práva. Minimálně tři z nich se aktivně zapojovaly do boje za právo žen řídit už před dvaceti lety. Společně bojovaly i proti kontrolnímu systému, který zakazuje ženám učinit rozhodnutí bez povolení mužského příbuzného.

Jiné aktivistky, které se účastnily protestů proti zákazu řízení pro ženy, řekly minulý rok agentuře Reuters, že už tehdy někdo aktivistkám volal a doporučil jim, aby se zdržely připomínek k chystaným změnám.

Reklama

Související témata:

Doporučované