Hlavní obsah

Saúdská Arábie ruší zákaz internetové komunikace, lidé smějí znovu volat

Saúdská Arábie zruší zákaz internetového volání. Proč a komu to pomůže?Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Internet, na kterém Saúdové zakázali volání v roce 2013, země přísně reguluje od událostí arabského jara.

Článek

Saúdská Arábie se rozhodla zrušit zákaz internetového volání. Největší stát Arabského poloostrova své rozhodnutí zdůvodňuje podporou ekonomického růstu a produktivity. Služby jako například Skype nebo WhatsApp by tak ve čtvrtek měly opět fungovat. BBC připomíná, že při vydání zákazu komise pro komunikační a informační technologie uvedla, že je třeba odflitrovat „negativní aspekty komunikace, které by mohly ublížit saúdskoarabské společnosti a jejím zájmům“.

Internet reguluje země přísněji od takzvaného arabského jara, které vypuklo v roce 2011. Tehdy úřady zablokovaly na 400 000 webových stránek.

Zákaz internetového volání platil od roku 2013. Zrušení zákazu by mohlo ovlivnit zisky tří hlavních hráčů na poli mobilních operátorů. Ti dosud velmi profitovali z mezinárodních hovorů milionů lidí volajících ze zahraničí.

Oznámení přichází několik dnů poté, co aplikace Snapchat v zemi zablokovala televizi Al-Džazíra. Saúdské úřady ji označily za propagandistický kanál podporující extremismus.

Úřady v zemi budou i nadále regulovat internet. Omezení se bude týkat například extremistických či pornografických stránek nebo webů s hazardními hrami.

Reklama

Doporučované