Hlavní obsah

Sázení stromků za miliardy jako krmivo pro jeleny. Ekologové kritizují novelu

Foto: Seznam Zprávy

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha zvěř sežere 64 % mladých listnáčů a jedlí.

Reklama

Poslední úprava zákona o myslivosti vešla v platnost teprve na konci loňského roku. Ministerstvo zemědělství už ale chystá další. Podle ekologů jde na ruku myslivcům, ministerstvo se hájí tím, že chce odstranit zbytečnou administrativu.

Článek

Chystaná novela zákona o myslivosti podle ekologů zvýší počty přemnožené spárkaté zvěře, a zkomplikuje tak obnovu lesů. Úprava z pera ministerstva zemědělství totiž ze zákona vypouští pasáž, která myslivcům přikazuje udržovat zvěř mezi minimálním a takzvaným normovaným stavem.

„Miliardy korun z veřejných rozpočtů, které dnes tečou na obnovu lesů, skončí v případě přijetí návrhu ministerstva zemědělství jako krmivo srnců a jelenů,“ uvedli na tiskové konferenci společně ekologové z Českého svazu ochránců přírody, Hnutí Duha a České společnosti ornitologické.

Myslivci by podle novely museli pouze udržet počty zvěře nad minimální hranicí. Ze zákona vypadla i formulace, podle níž mají myslivci zajišťovat v honitbě chov zvěře tak, aby nedocházelo k nadměrnému poškozování lesních ekosystémů. Navíc má odpadnout povinnost každých pět let spočítat stav zvěře a vypracovat plán na její regulaci.

Podle ministerstva novela odstraňuje zbytečnou administrativu.

„Stanovení normovaných stavů je při současných reálných výměrách honiteb a při velmi proměnlivé úživnosti prostředí opatřením administrativního charakteru, neboť velikost honiteb nerespektuje areál výskytu řady druhů zvěře a ta se volně přesouvá mezi honitbami podle aktuálních krytových, klidových a potravních podmínek,“ stojí v předkládací zprávě.

Reálný stav lesa mají průběžně zjišťovat pracovníci Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů.

„Pokud bude někde les zvěří nadměrně poškozený, nařídí orgán státní správy myslivosti zvýšení lovu. Tento postup by reagoval pružněji a také ekonomičtěji než poslanecký návrh, podle kterého by plán lovu musely zajistit a financovat obce s rozšířenou působností,“ napsalo ministerstvo v tiskové zprávě.

Česká republika se dlouhodobě potýká s přemnožením spárkaté zvěře, zároveň se stát snaží bojovat proti následkům kůrovcové kalamity sázením druhově pestré palety stromů. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha zvěř sežere 64 % mladých listnáčů a jedlí, na čtvrtině území je to pak více než 97 %.

Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody uvedl, že myslivci ani nemají kapacity na to, aby udrželi normované stavy zvěře. Je jich méně než dříve a stárnou. Zvířata se také dnes rychle množí například v kukuřičných polích. Řešením by podle něj bylo upravit zákon tak, aby na svých pozemcích mohli lov zvěře zajišťovat také vlastníci.

K vládní novele se sešlo asi 300 připomínek od krajů, odborníků i zájmových organizací. Ministerstvo je chce vypořádat a novelu předložit legislativní radě vlády. Součástí novely je například vytvoření elektronického systému Evidence myslivosti nebo povolení lovu během sklizně a s pomocí nočního vidění.

Reklama

Související témata:

Doporučované