Hlavní obsah

Sázka na přehnané násilí vyšla. GTA V ovládlo herní průmysl a stalo se noční můrou rodičů

Vydání GTA V vyvolalo mezi fanoušky poprask, hra během tří dnů zlomila rekord v prodeji, který zatím nikdo nepřekonal. Výrobce Rockstar Games ale také čelil tvrdé kritice. Proč? To zjistíte ve videu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Videohra Grand Theft Auto V byla na trhu jen tři dny, když 20. září 2013 pokořila hranici jedné miliardy dolarů v prodejích.

Článek

Za akční hrou stojí společnost Rockstar Games, která má na svědomí i předchozí díly z této série. GTA 5 nově nabídlo hrát za tři různé postavy, které mohl hráč libovolně v průběhu hry měnit. Děj je zasazen do smyšleného města Los Santos, jež se až nápadně podobá kalifornskému Los Angeles.

Hra se nevyhnula řadě kontroverzí, počínaje přehnaným násilím, rasismem či sexismem. I přes nepřeberné množství páchání všemožných trestných činů, nebo možná právě kvůli tomu, se nejnovější díl GTA okamžitě zařadil do žebříčku nejoblíbenějších her.

Po třech dnech hra vydělala miliardu dolarů, což byl nový rekord. O rok dříve trvalo prodejnímu trháku Call of Duty Black Ops 2 dosáhnout stejné hranice celkem 15 dní.

Co se týče celkového počtu prodaných kusů, je GTA 5 v historickém žebříčku na čtvrtém místě. Koupilo si ho více než 80 milionů lidí. Úspěšnější je v tomto směru pouze trojice her: Wii Sports z roku 2006, populární Minecraft a na prvním místě naprostý unikát - nesmrtelná skládačka Tetris z roku 1984, které se prodalo 170 milionů kusů.

Reklama

Související témata:

Doporučované