Hlavní obsah

Sbohem, kancléři sjednotiteli, loučila se s Helmutem Kohlem Evropa i rodné Německo

Rozloučení s Helmutem Kohlem v Evropském parlamentu a Speyeru (video: Evropský parlament/Ruptly).Video: Jakub Říha

 

Reklama

Poslední rozloučení s bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem proběhlo na půdě Evropského parlamentu, v jeho rodném městě i ve Speyeru.

Článek

S bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem se v sobotu rozloučili jeho blízcí, světoví politici i lidé z jeho rodného města Ludwigshafenu. Kancléř sjednotitel zemřel před dvěma týdny ve věku 87 let.

Konzervativec a předseda Křesťanskodemokratické unie Kohl se po pádu Berlínské zdi zasloužil o spojení východního a západního Německa.

Svými činy si získal respekt jak doma, tak i v zahraničí. Smutečního obřadu v Evropském parlamentu se dopoledne účastnily desítky světových státníků.

Celý zázanam rozloučení z Evropského parlamentu můžete shlédnout zde:

Ze Štrasburku putovaly Kohlovy ostatky do německého Ludwigshafenu, kde se narodil i zemřel. Zde mu vzdalo poslední hold okolo tisíce lidí. Rakev se zesnulým kancléřem pak lodí zamířila do města Speyer.

Pětikilometrová plavba po řece, dělící Francii a Německo, měla spíše symbolický význam. Kohl je totiž považován za jednoho z politiků, kteří se po druhé světové válce zasloužili o sblížení obou zemí.

Ve Speyeru byla sloužena zádušní mše pro 1 500 pozvaných hostů a proběhl vojenský ceremoniál. Do tamního císařského dómu zval Kohl řadu zahraničních státníků.

Po mši už následovalo uložení ostatků na místní hřbitov, které proběhlo pouze v rodinném kruhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované