Hlavní obsah

Schváleno: Rozpočet Česka na příští rok počítá se schodkem 60 miliard korun

Premiér Bohuslav Sobotka hodnotí rozpočet

 

Reklama

Poslanci odsouhlasili návrh rozpočtu České republiky pro příští rok. Ministerstvo financí, které s návrhem rozpočtu přišlo, předpokládá příjmy 1,249 bilionu a výdaje 1,309 bilionu korun.

Článek

Vysoký schodek v době ekonomického růstu se nelíbí především opozici, navíc v situaci, kdy podle ní vláda málo investuje. „Je to jeden z nejhorších rozpočtů. Má neodpustitelně vysoké výdaje," uvedl krátce po schválení rozpočtu šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek hodnotí rozpočet

Ministr financí Andrej Babiš se bránil tím, že rozpočet nakonec v dluhu nezůstane, stejně jako ten letošní, který skončí v přebytku. „Důležitý je výsledek. I v byznyse je běžné, že nějak plánujete a výsledek je jiný," uvedl Babiš.

Andrej Babiš obhajuje rozpočet

Opozici se nepodařilo prosadit žádné pozměňující návrhy - ODS například chtěla úspory v rozpočtu ve výši 30 miliard korun. Občanská demokratka Jana Černochová zase neúspěšně navrhovala zvýšit armádní rozpočet o 10 miliard, aby se Česko přiblížilo mezinárodním spojeneckým závazkům.

Premiér Bohuslav Sobotka si pochvaloval, že se rozpočet podařilo schválit velmi brzy a kraje i města tak mohou začít plánovat vlastní rozpočty. Podle premiéra je rozpočet ekonomicky i sociálně vyvážený - pochválil například růst platů učitelů nebo zdravotních sester.

„Cílem není jenom snižování dluhu, ale soustředíme se i na to, abychom snižovali nezaměstnanost a zvyšovali životní úroveň občanů," dodal Sobotka.

Projednávaní rozpočtu trvalo celý den, většinu odpoledne se koalice s opozicí dohadovaly, která vláda kdy sestavila horší rozpočet. Kalousek například vládě vyčetl vysoký růst platů státních zaměstnanců. Opoziční ODS zase rozpočet označila za promarněnou příležitost.

Jako neuspokojivý a setrvačný ho okomentoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Vláda podle něho nevyužila dobrých ekonomických časů tak, jak mohla, a její rozpočet neřeší chronické problémy. Dolejš taky vyzval k zamyšlení nad příjmovou stránkou rozpočtu. „Tady léta leží ladem téma daňové progrese," poznamenal.

Hned ráno přišel podpořit rozpočet do Sněmovny prezident Miloš Zeman. Mimo jiné řekl, že návrh rozpočtu, jakkoliv je celkově pozitivní, ignoruje dva zdroje, které jsou objemově vysoké.  Jde podle něj o nadměrnou podporu obnovitelných zdrojů a příliš štědré sociální dávky, na něž dosáhnou i ti, kteří nechtějí pracovat. Obojí Zeman ohodnotil na více než 40 miliard korun, které se podle něj proplýtvají.

Premiér Bohuslav Sobotka ke schválení rozpočtu na rok 2017

Reklama

Související témata:

Doporučované