Hlavní obsah

Se slzami v očích. Silný mráz zdevastoval 80 procent francouzských vinic

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Extrémně nízké teploty postihly nejznámější vinařské oblasti ve Francii. Země kvůli tomu očekává rekordní ztráty.

Článek

Jedno z největších francouzských exportních odvětví čelí problému. Nevídané mrazy na začátku tohoto měsíce poškodily vinice po celé zemi a způsobily škody vinařům, kteří i bez toho zažívají špatné časy kvůli koronavirové pandemii.

Podle Evropského výboru vinařských asociací nepříznivé počasí zasáhlo skoro 80 procent vinic včetně těch ve slavných oblastech jako jsou Burgundsko, údolí Rhôny či Bordeaux. Například teploty v oblasti Champagne se za necelý týden změnily z téměř 26 stupňů Celsia na přibližně minus 6. Meteorologové ale upozorňují, že přestože se teploty nyní blíží normálu, těmto regionům v příštích dnech pravděpodobně hrozí další mrazy.

„Letos v některých regionech bude hroznů velmi málo,“ říká ředitelka vinice ve francouzském Cornasu Anne Colombová. Dodává také, že mráz v této oblasti je nejhorší za více než půlstoletí. Změna podnebí a teplot v těchto regionech podle ní ovlivnila také sklizeň hroznů. „Nyní sklízíme první zářijový týden a před 20 lety to byl poslední zářijový týden,“ uvádí.

Poklesu teplot předcházelo teplé období od konce března do začátku dubna, díky čemuž vinná réva začala pučet. Ve snaze ochránit rostliny vinaři po celé zemi usilovali o udržení normální teploty zapalováním svíček. V mnoha případech to ale nestačilo. Většina vinařů takové ztráty označuje za tragédii.

„Slyšel jsem to někoho přirovnávat ke smrti v rodině. Může se to zdát dětinské, ale já se zhruba tak nějak cítím. Porozumět tomu asi mohou jen vinaři, protože my na těch vinicích se slzami v očích stáli,“ popsal v deníku Le Figaro smutek kvůli zmrzlé révě Eric Pastorino, který šéfuje sdružení vinařů z oblasti Cotes de Provence.

Jak uvádí Národní federace zemědělských svazů, extrémně nízké teploty ohrožují také další plodiny, včetně řepy a řepky. Podle francouzského premiéra Jeana Castexa farmy nebyly tak ničivým podmínkám vystaveny od roku 1991. Mluvčí francouzského prezidenta Gabriel Attal ve středu novinářům řekl, že v některých oblastech dokonce může dojít ke ztrátě „téměř celé roční produkce“.

Mráz poškodil také kvetoucí mandloně. „Je to opravdu těžké. Mám pocit, že mě to srazí na kolena. Všechny moje stromy jsou mrtvé, obávám se, že jsem přišel o celou úrodu,“ cituje francouzská agentura AFP majitele mandloňových sadů Davida Joulaina.

Podle americké CNN se očekává, že tyto mrazy způsobí ztrátu výnosů v rozmezí od 25 do 50 procent, a to v závislosti na regionu. Francouzské ministerstvo zemědělství a výživy mimo jiné minulý týden aktivovalo speciální program zahrnující daňové úlevy a další finanční podporu pro zemědělce.

„Farmářům, kteří po celé Francii noc co noc neúnavně bojují, aby ochránili plody své práce, chci říci, že vám v tomto boji poskytujeme naši plnou podporu. Zůstaňte silní! Jsme na vaší straně a vždycky budeme,“ napsal francouzský prezident Emmanuel Macron na svém twitterovém účtu.

Krizi francouzského vinařství komplikují také ztráty způsobené pandemii koronaviru. Loni v důsledku zablokování klíčových mezinárodních trhů a kolapsu cestovního ruchu prodeje francouzských vín klesly až o padesát procent.

Reklama

Doporučované