Hlavní obsah

Sebevědomý Johnson začal jednat s EU. S Junckerem se brzy budou scházet denně

Foto: flickr.com

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Premiér Boris Johnson o víkendu přirovnal Velkou Británii ve vztahu k EU k superhrdinovi Hulkovi, kterého nemůže nikdo svázat. S touto představou Johnson dnes započal dlouho očekávané jednání s Evropskou unií o nové brexitové dohodě. Ještě před zítřejším summitem poobědval s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem. První jednání ale i přes Johnsonova silná slova skončilo v podstatě bez výsledku.

Článek

Boris Johnson poprvé od nástupu do funkce přímo jednal s představiteli Evropské unie. Zítra ho zároveň čeká summit EU, kde má jednání pokračovat. Britský premiér se před svým odjezdem do srdce Evropy nechal slyšet, že nová brexitová dohoda je podle něj na dosah.

„Pracujeme nesmírně tvrdě na tom, abychom dosáhli dohody. Musíme vytvořit alespoň její hrubý základ. Budeme mluvit o návrzích, na kterých pracujeme, a uvidíme, k čemu dospějeme. Řekl bych, že jsem obezřetně optimistický,” řekl Johnson.

První jednání ale ukazuje, že na místě je ve skutečnosti spíše obezřetnost než optimismus. Johnson se dnes v Lucemburku s Junckerem podle očekávání na ničem konkrétním nedohodl. Shodli se jen na tom, že je potřeba dále jednat.

„Oba lídři se shodli, že jednání musí být od nynějška intenzivnější a (brexitové) pracovní schůzky se brzy začnou konat denně,“ uvedl Johnsonův mluvčí. Kromě těchto setkání na nižší úrovni se podle něj budou konat rozhovory mezi unijním brexitovým vyjednavačem Michelem Barnierem a ministrem pro brexit Stephenem Barclayem. Také Johnson s Junckerem budou nadále v kontaktu.

Předseda EK podle tiskové služby komise britskému ministerskému předsedovi řekl, že Londýn musí nejdřív přijít s funkčními návrhy, čím nahradit irskou pojistku, která je pro Johnsona nepřijatelná. „Předseda Juncker zdůraznil, že komise je nadále ochotná a otevřená prozkoumat jakékoli návrhy, pokud budou plnit účel pojistky. Takové návrhy ale zatím Británie nepředstavila,“ píše se dále v prohlášení.

Johnson stále trvá na datu brexitu 31. října, ať už s dohodou, či bez ní. Dle jeho dřívějších prohlášení je připraven i porušit nový zákon bránící tvrdému brexitu.

Otázka brexitu bude tématem dvoudenního summitu EU, který začíná zítra.

Hulk funguje nejlíp v týmu

Johnson v pondělí plnil titulní stránky britského tisku, do popředí se dostalo jeho přirovnání Británie ke komiksovému hrdinovi Hulkovi. Ten podle něj vždycky unikl, jakkoliv se zdálo, že je svázán, a to bude podle Johnsona i případ jeho země.

Dnes se do věci dokonce vložil i americký herec Mark Ruffalo, který posledních 12 let postavu zuřivce Hulka ztvárňuje ve filmech. Britskému premiérovi vzkázal, že Hulk je nejvíc platný, když je součástí týmu.

Podle Ruffala ale Johnson zapomíná, že „Hulk bojuje jedině za dobro celku“. „Naštvaný a silný může znamenat také tupý a destruktivní. Hulk funguje nejlépe, když je za jedno s týmem, a je pohromou, když je sám,“ napsala hollywoodská hvězda na Twitter. Její příspěvek sdílely desetitisíce uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované