Hlavní obsah

Naděje na brexitový průlom a záludný plán, jak dostat Borise Johnsona z Downing Street

Foto: Profimedia.cz

Objevil se záblesk naděje na vyřešení situace kolem irské pojistky.

Reklama

Jiný režim vůči EU v Severním Irsku a jiný v Anglii, Walesu a Skotsku. Severoirští unionisté ze strany DUP by podle The Times mohli změnit své dlouho odmítavé stanovisko ohledně kontrol v Irském moři jako náhradu sporné irské pojistky. Šéfka DUP Arlene Fosterová ale informaci dementovala.

Článek

Britský deník se odvolává na soukromá vyjádření vedení DUP, tedy formace, která v Dolní sněmovně zajišťovala většinu vládě Theresy Mayové. Podle The Times jsou ulsterští unionisté, kteří se potýkají s propadem popularity, ochotní posunout „červenou linii” ohledně přístupu k budoucímu statusu Severního Irska.

Ohledně určitých typů zboží, včetně zemědělských výrobků, by tak v Ulsteru mohly i nadále platit unijní regule. To by nejspíše zajistilo zachování celistvosti jednotného trhu a zabránilo návratu hraničních kontrol na dnes „neviditelnou” hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Britská libra v návaznosti na optimistické zprávy ohledně možného průlomu znatelně posílila. Jenže euforie neměla mít dlouhého trvání. Předsedkyně DUP Arlene Fosterová označila článek The Times za nesmysl s tím, že „Spojené království musí opustit Evropskou unii jako jeden celek”. Také podle unionistického poslance Sammyho Wilsona jsou podobné spekulace scestné. „Nepřijmeme situaci, kdy by součást Spojeného království, ke které patříme, byla ohledně obchodu považována za třetí zemi,” napsal Wilson na Twitteru.

Odbojní konzervativní poslanci dál koušou

Ministerský předseda Boris Johnson dal v posledních dnech opakovaně najevo, že využije každé možnosti, aby nemusel požádat Brusel o další odklad brexitu. Podle zákona přijatého britským parlamentem by ale tento krok měl po 19. říjnu učinit, aby se vyhnul „divoké” formě odchodu z EU. Opak by znamenal dostat se do křížku se zákonem.

Podle některých vysoce postavených členů Konzervativní strany by Johnsonovo případné protiprávní jednání mohlo pobouřit voliče a zvýšit šance, že se k moci dostane předseda Labour Party Jeremy Corbyn. „Britská vláda neporušuje zákony,” vzkázal premiérovi podle The Daily Telegraph jeden z jeho ministrů. Boris Johnson přitom před pár dny prohlásil, že by raději ležel mrtvý v příkopě, než by žádal o další brexitový odklad. The Daily Telegraph se domnívá, že je kabinet rozdělený ohledně toho, zda je možné vyvést Británii z EU bez dohody proti vůli parlamentu.

Z Konzervativní strany navíc zaznívají hlasy, že bylo hrubou chybou vyloučit 21 vesměs známých a zkušených poslanců, kteří se v parlamentu postavili proti vlastní vládě. Johnsonovi poradci se teď údajně snaží najít cestu, jak by rebelové mohli v nejsilnější britské straně zůstat.

Jenže odbojní zákonodárci, kteří nesouhlasí s divokým brexitem, nejspíš mají zcela jiné cíle. Podle deníku The Sun připravují rafinovaný plán, jak „vyštípat” Borise Johnsona z premiérského křesla. V předčasných volbách, které by se mohly konat v dohledné době, hodlají rebelové v Johnsonově volebním okrsku Uxbridge and South Ruislip postavit silného protikandidáta.

The Sun spekuluje o někdejším kandidátovi na post předsedy strany Rorym Stewartovi. Ten by mohl Johnsonovi odčerpat nezanedbatelný počet hlasů, a i kdyby nevyhrál, mohl by premiéra v londýnském obvodu oslabit natolik, že by se před Johnsona dostal kandidát Labour Party. Bez poslaneckého mandátu by Boris Johnson musel ve funkci ministerského předsedy ihned skončit.

Reklama

Doporučované