Hlavní obsah

Mr. Order. John Bercow se pro zbytek světa stal jednou z tváří brexitu. Teď odchází…

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora

Charismatický předseda Dolní sněmovny John Bercow.

Reklama

Pro zastánce brexitu padouch. Pro přívržence setrvání Británie v EU hrdina. John Bercow dal roli předsedy Dolní sněmovny nový, kontroverzní obsah a zcela nového ducha. Jeho umravňující zvolání „order” ale bude chybět. Jak Bercowovým fanouškům, tak odpůrcům…

Článek

Lidé, kteří mají za úkol nahradit dlouholetého úspěšného a populárního herce, moderátora nebo třeba fotbalového trenéra, jsou odsouzeni k věčnému srovnávání a prakticky předem k neúspěchu. Zkuste to „vzít” po Laurenci Olivierovi, siru Alexi Fergusonovi nebo třeba… Johnu Bercowovi.

Populární postava britské politické scény vyznačující se fantastickou slovní zásobou a extravagantními kravatami oznámila, že po deseti letech ve funkci předsedy Dolní sněmovny končí. I když mluvit o nositeli funkce „Speaker of the House of Commons” coby o předsedovi sněmovny je českou optikou poněkud zavádějící.

Bývalý člen Konzervativní strany, za kterou byl původně zvolen do Dolní sněmovny, což řadu lidí překvapuje, neměl za úkol jen snižovat hodnotu decibelů při středečních premiérských interpelacích a umravňovat horkokrevné zákonodárce. I když jeho ikonické „order”, které Bercow dokázal pronést snad stokrát jinak, se stalo jeho zvukovou zkratkou.

Čím méně neutrálním se Bercow ve své roli stával, tím větší popularitu získával. Někdejší vynikající mládežnický tenista (už coby poslanec napsal knihu o dvaceti nejlepších mužských tenistech historie) začal za éry Theresy Mayové tahat za nikdy parlamentní agendy a to už bylo pro řadu ostrovních zákonodárců „přes čáru”. V zemi postavené na zvykovém právu se pro předsedajícího s rumunskými židovskými kořeny otevřelo pole pro kreativní výklad parlamentních pravidel.

John Bercow se dostal ve velkém do titulků v roce 2017, kdy se ostře postavil proti tomu, aby údajný sexista a rasista jménem Donald Trump vystoupil ve Westminsteru s projevem. Doslova revolučním krokem pak bylo spíkrovo rozhodnutí z ledna 2019, kdy Bercow umožnil poslancům doplnit vládou stanovený program schůze. O dva měsíce později pak svérázný chlapík s často rozcuchanou kšticí premiérce Mayové vřele nedoporučil předložit potřetí k hlasování brexitovou dohodu s tím, že by podle pravidla z roku 1604 poslanci neměli znovu řešit stejnou agendu, kterou už jednou odmítli.

To už bylo v době, kdy brexiteři pořádali na Bercowa doslova hon a rozpatlávali každý jeho komentář či gesto, které podle jejich pohledu narušovaly neutralitu předsedy Dolní sněmovny. Pohoršovali se nad tím, že 56letý politik jezdí v autě s protibrexitovou nálepkou. John Bercow je tehdy suše odrazil konstatováním, že jde o vozidlo jeho manželky, mimochodem dámy, která před lety konvertovala od konzervativců k labouristům.

Jedinou věc je Johnu Bercowovi těžké odpustit. Je dlouholetým permanentkářem londýnského Arsenalu… Nahradit Bercowa by údajně měla zkušená labouristická poslankyně Harriet Harmanová. Ta by sice mohla mít plus minus respekt, jemuž se těšil její předchůdce, Bercowovo charisma ale nahradit jistě nedokáže.

Reklama

Související témata:

Doporučované