Hlavní obsah

Šéf hokeje Král tvrdí, že hrál s velitelem a kontrarozvědkou dvojí hru

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Král (vpravo), od roku 2008 předseda hokejového svazu, v minulosti agent vojenské kontrarozvědky, na snímku s Jaromírem Jágrem.

Reklama

aktualizováno •

Českým hokejovým prostředím cloumá aféra šéfa svazu Tomáše Krále. Ten nepopírá, že se v roce 1987 stal agentem vojenské rozvědky, součásti Státní bezpečnosti. Tvrdí však, že osobě, na kterou měl být nasazen, tehdy prý vše řekl.

Článek

Vázací akt s vojenskou kontrarozvědkou podepsal 26. května 1987. Tomáš Král, absolvent právnické fakulty, zrovna absolvoval povinnou vojenskou službu. A byl zaúkolován, aby donášel na svého velícího důstojníka.

Tolik informace ze spisu, který v Archivu bezpečnostních složek vyhledal redaktor deníku Sport, kde dnes tyto skutečnosti publikovali.

„Já jsem na leccos zvyklý, ale tohle už je přes čáru. Pošleme vám k tomu dnes prohlášení a zkraje příštího týdne udělám velkou tiskovku. Musím si do té doby některé věci promyslet,“ řekl Tomáš Král v krátkém telefonátu reportérovi Seznam Zpráv.

Tomáši Královi je teď 57 let, řídí právní kancelář, která samozřejmě zastupuje řadu osob a subjektů. V minulosti například poskytovala právní služby Sazce, tehdy ještě vedené Alešem Hušákem. Anebo Františku Chvalovskému, někdejšímu předsedovi fotbalové asociace.

Tomáš Král řídí od roku 2008 Český svaz ledního hokeje, který v posledních letech používá název Český hokej. Předtím byl jednatelem plzeňského extraligového klubu.

Události, které popisuje Králův spis z Archivu bezpečnostních složek, ale popisuje skutečnosti z doby, kdy mu bylo 23 let a po studiu stál teprve na začátku své životní dráhy a kariéry.

„V rámci základní vojenské služby jsem byl v dubnu 1987 zařazen na velitelství motostřelecké divize v Plzni, kde jsem jako absolvent právnické fakulty se zaměřením na trestní právo působil ve funkci vyšetřovatele,“ uvádí Král.

Klíče jsem nezískával, byt neprohledával

„Ve zmíněné době jsem byl v kontaktu s orgány vojenské kontrarozvědky a v návaznosti na služební zařazení se podílel na prověřování záležitostí, souvisejících s ochranou státního tajemství, prověrkami jeho nositelů a šetření tzv. mimořádných událostí v armádě. Tuto skutečnost neskrývám, je veřejně přístupná a ze stejného důvodu jsem byl evidován jako spolupracovník vojenské kontrarozvědky. O evidenci a obsahu spisů jsem se dozvěděl až s mnohaletým odstupem,“ dodává.

Vojenská kontrarozvědka byla součástí Státní bezpečnosti, která byla klíčovým nástrojem komunistické nomenklatury, jež v socialistickém Československu tehdy vládla.

Deník Sport parafrázuje řadu detailů z Králova spisu. Podle nich dostal za úkol donášet na svého velícího důstojníka. Měl se vetřít do jeho blízkosti. Podle spisu mu měl prohledávat byt, dokonce měl kopírovat důstojníkovy klíče, a tím zjednodušit instalaci odposlechu do důstojníkova bytu.

Tohle všechno ale Tomáš Král rozporuje. „Kategoricky popírám, že bych postupoval tak, jak je nepravdivě uvedeno v záznamech, tj. prohledávání bytu, pracoviště a oděvů, získávání klíčů, instalaci odposlechů.“

Jaké pro to má vysvětlení? „Osobu, o kterou se jedná a jejíž sledování bylo podle autora článku mým jediným úkolem, jsem o zájmu vojenské kontrarozvědky o ni obratem informoval, domluvili jsme se, jak budu v komunikaci s kontrarozvědkou postupovat. Nikdy jsem neučinil nic, čím bych dohodu porušil a prověřovanou osobu poškodil,“ uvádí Král.

Zdůrazňuje, že po skončení vojenské služby už s žádnou tajnou službou nespolupracoval, přestože mu to bylo nabízeno.

Král ve svém prohlášení nijak nereaguje na další zajímavý detail ze spisu, podle kterého měl kontrarozvědce iniciativně oznámit, že vojín, jehož jméno deník Sport neuvádí, udržuje vztahy s kapitalistickou cizinou a stýká se s vízovým cizincem. V důsledku toho byl tehdy tento voják vyřazen ze štábu.

Hadamczik: Hokejový svaz řídí Král špatně

Co si o celé kauze myslí Jaromír Jágr, člen Národní rady pro sport a výkonného výboru hokejové asociace? „Já četl noviny naposledy v roce 1998. Takže já vůbec tyhle zprávy nečtu, vůbec o tom nevím. Abych řekl pravdu, tak mě to vůbec nezajímá. To, že někdo něco napíše, na to už jsem si zvykl,“ sdělil dnes Jágr médiím.

Kritičtější je Dominik Hašek. „Každý máme nějakou minulost a třeba jsme v ní udělali i nějaké chyby. A jestliže se objevují důkazy o udávání, tak to je pro mě naprosto nečestné jednání, které poškozuje morální kredit Tomáše Krále jako šéfa hokejového svazu,“ cituje slavného brankáře sport.cz.

Reportér Seznam Zpráv hovořil s Aloisem Hadamczikem, v minulosti koučem reprezentačního týmu. „Já bych to rozdělil na dvě věci. Co se týče té kauzy, která teď vyplavala, můžu se ptát, proč to někdo vytahuje po 30 letech. A navíc já nejsem ten, kdo by měl posuzovat, jestli je to věc, kvůli které by měl pan Král skončit v čele hokejového svazu,“ říká trenér.

„Na druhou stranu se mi nelíbí, jak Tomáš Král český hokej vede. Já sám s ním lidsky nikdy neměl problém, je to vzdělaný člověk, a ke mně se vždycky choval slušně. Ale český hokej pod jeho vedením nemá výsledky, tudíž se dělá špatně. Český hokej ztrácí svou identitu. Pan Král se obklopuje lidmi, kteří v mnoha případech nemají patřičnou kompetenci. Ano, jsou tam i bývalí hráči, ale z toho, jak pokorné poslíčky mu dělají, jsem tedy velmi, velmi zklamán.“

Hadamczikovi vadí i konfrontační atmosféra, která podle něj hokej obepíná. „Milan Antoš se ozve ke svazu kriticky a hned se začne zpochybňovat, jestli Slavia dostane dotace na mládež? Kde to žijeme? Vždyť jsme snad demokratický stát. V hokeji je to ale bohužel jinak,“ dostává se obloukem k tomu, že poměry v ledním hokeji vlastně připomínají režim, kterému Tomáš Král coby agent vojenské kontrarozvědky posloužil před lety.

Poznámka: V textu jsme opravili původní chybné tvrzení, že byl Tomáš Král majitelem plzeňského extraligového klubu.

Reklama

Doporučované