Hlavní obsah

Šéf na odstřel? Jak změnily Bohuslava Sobotku tři roky v roli premiéra

Studio Seznam: Bohuslav Sobotka tři roky předsedou vlády

 

Reklama

Tři roky Bohuslava Sobotky v premiérském křesle. Jaký je šéf ministrů a obstál v roli předsedy vlády?

Článek

Před dvaceti lety to byl mladý oddaný příznivec tehdejšího předsedy sociální demokracie Miloše Zemana. Dnes oba muži, současný prezident i premiér Bohuslav Sobotka, mají na mnoho věcí opačný názor. Sobotkova oddanost je pryč.

Tři roky už šéf sociální demokracie plní roli českého premiéra. Jaký je šéf a jak mu to jde? Dozvíte se ve speciálním studiu Seznam Zprávy (ve videu nahoře v tomto článku).

Sobotkovu kariéru charakterizují dva momenty. První: Celý život se pohybuje v politice, právě on je tím, koho má vicepremiér Andrej Babiš na mysli, když opovržlivě mluví o „tradičních politicích". Druhý moment: Je ve své kariéře raketově úspěšný. Je například druhým nejmladším premiérem.

Poslancem se stal poprvé v roce 1996, v roce 2002 ministrem a přesně před třemi lety, 17. ledna 2014, předsedou české vlády. Jedenáctým celkově, pátým, kterého do Strakovy akademie vyslala sociální demokracie, a - jak již bylo řečeno - druhým nejmladším v novodobé historii.

Na podzim - až se bude volit do Sněmovny - bude Bohuslavu Sobotkovi šestačtyřicet. Bude mít před sebou nejtěžší úkol své zatím stále stoupající politické kariéry: obhájit volební vítězství ČSSD. Pokud se mu to nepovede, jak zatím naznačují průzkumy, čeká ho nepoznaná cesta dolů. A možná hledání jiné práce. Mimo politiku.

Původní rozhovor Seznamu s premiérem Sobotkou (natočeno v závěru minulého roku):

Reklama

Doporučované