Hlavní obsah

Šéf německé tajné služby zřejmě předával informace krajně pravicové Alternativě pro Německo

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Poslanec za AfD Stephan Brandner v pořadu veřejnoprávní televize ARD řekl, že při schůzce Hans-Georg Maassen předával informace z výroční zprávy tajné služby ještě před jejím publikováním.

Článek

Šéf německé tajné služby (BfV) Hans-Georg Maassen údajně předával citlivé informace krajně pravicové straně Alternativa pro Německo (AfD). Nyní čelí výzvám k rezignaci. Píše o tom zpravodajský server Deutsche Welle.

Vztah Maassena s AfD se v Německu začal řešit ve čtvrtek, kdy vyšlo najevo, že šéf tajné služby předával informace z výroční zprávy ještě před jejím publikováním krajně pravicové populistické straně. Poslanec za AfD Stephan Brandner veřejnoprávní stanici ARD řekl, že Maassen na schůzce 13. června poskytl data z výroční zprávy organizace. Ta vyšla o pět týdnů později.

Brandner v pořadu Kontraste potvrdil, že od Maassena dostal čísla ze zprávy o ochraně ústavy. „Bavili jsme se tam o různých číslech, která v ní stojí,” řekl poslanec AfD. Šlo podle něj především o informace o počtu nebezpečných islamistů v Německu a o rozpočet kontrarozvědky.

Maassen čelí v současnosti kritice kvůli výrokům k dění v Chemnitzu (Saské Kamenici). Navzdory silné kritice se ve čtvrtek ministr vnitra Horst Seehofer opět za Maassena postavil. Šéf BfV podle něj dokázal přesvědčivě vysvětlit svá slova ohledně Chemnitzu a také se jasně postavil proti pravicovému radikalismu.

Reklama

Doporučované