Hlavní obsah

Šéf Penty u soudu s Kočnerem vysvětloval, co znamená někoho „odj***t”

Foto: Profimedia.cz

Šéf a spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák přes soudem v Pezinku.

Reklama

Před soudem v Pezinku v pondělí vypovídal druhý nejbohatší Slovák a spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák. Dostal dotazy na vazby na podnikatele Mariana Kočnera, který je jedním ze čtveřice obžalovaných z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Hlavní líčení pokračuje čtvrtým dnem.

Článek

„Je mi trochu trapně,” odpověděl Jaroslav Haščák na výzvu prokurátora, aby zopakoval zprávu od Mariana Kočnera z ledna 2018. „Posloucháme tu i horší věci,” odvětil mu podle serveru Aktuality.sk státní zástupce.

„Odj***ní č***ka”

Kočner v lednu 2018 v SMS Haščákovi napsal, že „pracuje na „odj***ní č***ka”. Bylo to měsíc před úkladnou vraždou novináře Jána Kuciaka, ze které je teď Kočner s dalšími třemi osobami obžalovaný. Šéf Penty, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na bezmála 25 miliard korun, Kočnerovi odepsal, že si o tom řeknou víc až osobně.

Foto: Profimedia.cz

Šéf investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák u soudu v Pezinku.

Haščák v pondělí před soudem popřel, že by věc souvisela s Kuciakem. Je si prý na sto procent jistý, že se konverzace týkala odstranění vyšetřovatele Lukáše Kyselicy z případu vyšetřování přípravy vraždy podnikatelky Sylvie Volzové.

Kyselica byl zároveň šéfem vyšetřovacího týmu korupční aféry Gorila, která vypukla na konci roku 2011 a která úzce souvisí s Haščákovou Pentou a řadou politiků.

Vlivný podnikatel dostal i otázku, co podle něj výraz „odj***t” znamená. „Marian Kočner velmi často používá vulgarismy,” tvrdil Haščák. Slovo podle něj znamená „něco odstranit”. Považuje ho za součást „chlapské mluvy”.

Nespokojený Kočner

Kočner prý Haščákovi psal kvůli článkům, které vycházely v portfoliu Penty. Tam patří například deník SME nebo časopis Trend. O Kuciakových článcích o podezřelém podnikání Kočnera, které vycházely na serveru Aktuality.sk spadajícím pod Ringier Axel Springer, prý Haščák věděl a četl je.

Ještě před Haščákem v pondělí asi hodinu vypovídal vlivný nitranský podnikatel Norbert Bödör.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Norbert Bödör.

Svědek a bývalý kamarád obžalovaného Mariana Kočnera Peter Tóth označil minulý týden ve své výpovědi Bödöra za člověka, který spolufinancoval rozsáhlé sledování novinářů zadané Kočnerem – včetně Jána Kuciaka. Bödör to před soudem popřel. Na mnoho citlivých otázek Bödör odpověděl, že si „už nevzpomíná”.

Reklama

Doporučované