Hlavní obsah

Hledání spravedlnosti pokračuje, podnikatel Bödör odmítl sledování Kuciaka

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner se u soudu v Pezinku radí se svým obhájcem.

Reklama

aktualizováno •

Na Slovensku pokračuje hlavní soudní líčení v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. V pondělí dopoledne už vypovídal podnikatel Norbert Bödör, který má blízko k vládnoucí straně Směr Roberta Fica. Po něm odpovídal na dotazy soudu, prokurátorů i obžalovaných spolumajitel skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Článek

Čtvrtý den hlavního líčení začal v 9 hodin znovu v budově Justiční akademie Specializovaného trestního soudu v Pezinku asi 30 kilometrů od Bratislavy.

Podcast o prvních třech dnech procesu:

Soud v pondělí začal asi hodinovým výslechem vlivného nitranského podnikatele Norberta Bödöra, vzdáleného příbuzného bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Svědek a bývalý kamarád obžalovaného Mariana Kočnera Peter Tóth označil Bödöra minulý týden ve své výpovědi za člověka, který spolufinancoval rozsáhlé sledování novinářů zadané Kočnerem – včetně investigativce Jána Kuciaka. Bödör to před soudem popřel. Na mnoho citlivých otázek Bödör odpověděl, že si „už nevzpomíná”.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Norbert Bödör u soudu v Pezinku.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová zatím nepřipustila jako důkaz zprávy z komunikačního kanálu Threema, kterými Kočner posílal pokyny. Psal si i s Bödörem. Sabová nařídila, aby se zprávy přepsaly a byla k nim přiložená zpráva, jak se získaly.

Vlivný střídá vlivného

Po Bödörovi vypovídal šéf investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák. „Pana Kočnera znám od roku 1998, patřil do okruhu mých širších známých, kamarádů, udržoval jsem s ním kontakt,” řekl Haščák o vztahu ke Kočnerovi. Ten je jedním ze čtyř obžalovaných v případu dvojnásobné vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky Kušnírové. Důvodem byly podle obžaloby Kuciakovy články o Kočnerově podezřelém podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Šéf skupiny Penta Jaroslav Haščák u soudu v Pezinku.

Kuciakovy články o Kočnerovi prý Haščák znal a četl je, považuje je za analytickou práci. „Souviselo to především s obdobím 2015–2018 a s tím, jak naše média informovala o aktivitách pana Kočnera,” řekl Haščák na otázku prokurátora, zda se s Kočnerem bavil o podnikání. Penta je vlastníkem několika časopisů, je i akcionářem deníku SME. Server Aktuality.sk, kde působil Kuciak, Pentě nepatří.

Podezřelá SMS zpráva

Podnikatel se širokými vazbami a velkým vlivem měsíc před vraždou Kuciaka Haščákovi v SMS napsal, že „pracuje na odj***ní č***ka”. Haščák ale před soudem popřel, že by šlo o Kuciaka. S Kočnerem se prý bavili o odstranění vyšetrovatele Lukáše Kyselicy z případu vyšetřování přípravy vraždy podnikatelky Sylvie Volzové.

Kyselica byl tehdy i šéf vyšetřovacího týmu korupční aféry Gorila, která vypukla na konci roku 2011. Skandál se týká úniků dokumentů popisujících Haščákovy schůzky s politiky v bratislavském bytě. Ten byl odposlouchávaný. S finančníkem se měl scházet i šéf strany Směr Robert Fico. Vyšetřování Gorily pokračuje, Penta přitom odmítá, že by se dopustila nezákonného jednání.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Norbert Bödör (vlevo) a šéf Penty Jaroslav Haščák (sedící vpravo) u soudu v Pezinku.

Vypovídat má i obráběč kovů, jenž měl upravit zbraň, kterou pak vrah připravil Kuciaka a Kušnírovou o život. A soud předvolal i Andreje Tóth a Erik Schwartze, zaměstnance Kočnerova golfového klubu na jižním Slovensku, kde se krátce po vraždě sešel Kočner s Alenou Zsuszovou.

Přiznání vraha

Minulý týden v pondělí, kdy hlavní líčení začalo, se k dvojnásobné úkladné vraždě Kuciaka a Kušnírové přiznal bývalý voják Miroslav Marček. V úterý pak vypovídali rodiče obou zavražděných a jejich další příbuzní. Šlo nejspíš o nejsilnější okamžik procesu. Popsali jsme ho v reportáži přímo z místa.

Vypovídal i zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, kterého už loni na konci roku soud na základě dohody o vině a trestu poslal na 15 let do vězení. Ve své výpovědi označil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou za objednavatele vraždy.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu.

Proti Kočnerovi pak o den později téměř 9 hodin vypovídal bývalý šéf civilní kontrarozvědky SIS Peter Tóth. Svého přítele Kočnera spojil se sledováním novinářů, včetně Jána Kuciaka.

Reklama

Doporučované