Hlavní obsah

Kdo vám dal právo zabít mi dceru? Soudní síní otřásla emotivní výpověď

Foto: Profimedia.cz

Rodiče Jána Kuciaka, Jozef a Jana.

Reklama

Emotivní okamžiky má za sebou proces v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Dopoledne vypovídala matka Martiny Zlatica i rodiče Jána a jeho bratr Jozef. Odpoledne má na otázky odpovídat Zoltán Andruskó, kterého už soud odsoudil na 15 let za to, že úkladnou dvojnásobnou vraždu zprostředkoval.

Článek

„Vždy jsem říkala, že to byla politická vražda kvůli Jankově práci,“ řekla hned na úvod matka zavražděné archeoložky Martiny Kušnírové Zlatica. V úterý vypovídala jako první. „Kdo vám dal právo sáhnout na životy našich dětí? Také máte děti, dcery,“ prohlásila na adresu čtveřice obžalovaných.

Foto: Profimedia.cz

Matka Martiny Kušnírové Zlatica, v pozadí rodiče Jána Kuciaka.

Její výrazný hlas se během výpovědi zlomil hned několikrát. Hlasitě se rozvzlykala po otázce na vztah s dcerou. Marian Kočner, který je obžalovaný z objednávky vraždy, se celou dobu s překříženýma nohama díval jejím směrem. „Nebudu ho oslovovat pan Kočner, ať se na mě nikdo nezlobí,“ řekla o Kočnerovi Kušnírová.

Reportáž Seznamu z prvního dne soudu:

„Říká jí něco presumpce neviny?“ řekla jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová na adresu matky Martiny Kušnírové. Soudkyně ji ihned napomenula. Zsuzsová se pak ptala, jestli má proti ní Zlatica Kušnírová důkazy. „Nemám, právě proto tu jsme před soudem, aby se doložilo, co jste udělali,“ odpověděla jí matka zavražděné.

Zsuzsová pak reagovala na výpověď Kušnírové ještě jednou: „Při vší úctě k bolesti a žalu paní Kušnírové, já ji chápu jako matku, která přišla o svoje dítě. Je evidentní, že to, že jsem obžalovaná, považuje paní Kušnírová za důkaz, že jsem vinna,“ prohlásila a pak se rozplakala. Ostatní obžalovaní se Kušnírové na nic neptali.

Foto: Profimedia.cz

Obžalovaná Alena Zsuzsová u soudu v Pezinku.

Kušnírová popsala, že s dcerou mluvila naposledy odpoledne v den vraždy. Pak se už nemohla Martině ani Jánovi dovolat a zalarmovala policii. Mluvila i o tom, jak si Kuciak s Kušnírovou koupili dům ve Velké Mači a jak se Ján zmiňoval, že mu Kočner vyhrožoval.

Kdo je kdo podle obžaloby?

„Kočner nás napadl jako první”

„První, co nás napadlo, bylo, že je za tím pan Kočner,“ uvedl při výpovědi otec Jána Jozef Kuciak. O vraždě se dozvěděl v Trnavě na policejní stanici. O Kočnerovi stejně mluvil i viditelně rozrušený Kuciakův bratr Jozef Kuciak ml.

Vyjadřoval se i o článcích, které Ján Kuciak o podnikateli napsal. „Trochu se musel bát, jinak by nepodával trestní oznámení,“ řekl o výhrůžkách na bratrovu adresu. Kvůli pohnutí mu ale bylo hůře rozumět. Kočner si během jeho výpovědi dělal poznámky.

Kuciakův otec pak mluvil o tom, jak syn celé rodině na oslavě doktorandské promoce pustil nahrávku telefonátu od Kočnera. Ta je už veřejně známá. „Mluvil o tom, že bude sbírat špínu na celou Jankovu rodinu. Na závěr byl dodatek, že mu zaručuje, že přestane psát,“ uvedl Kuciak. Syna popsal jako pracovitého a velkého dobráka.

Kuciakovu matku Janu, která je v Pezinku od začátku líčení společně s manželem, soud v úterý osobně nevyslechl kvůli její řečové vadě. Místo toho se četla její výpověď z přípravného řízení z dubna 2019.

Kušnírová i manželé Kuciakovi žádají od obžalovaných odškodné milion eur (25,2 milionu korun) za nemajetkovou újmu. Odškodné si ale nechtějí ponechat.

Vypovídat má Andruskó

Líčení se v úterý na vlastní žádost nezúčastnil obžalovaný Miroslav Marček, který v pondělí u soudu přiznal vinu a prohlásil, že předloni zastřelil Kuciaka i Kušnírovou a ještě v roce 2016 podnikatele Petera Molnára.

Odpoledne se očekává také výslech zprostředkovatele Kuciakovy vraždy Zoltána Andruskóa, který při vyšetřování případu spolupracoval s policii a loni s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu, na jejímž základě si odpykává trest 15 let vězení.

Reklama

Doporučované