Hlavní obsah

Šéf Zemanovy ochranky odstoupil z funkce

Pražský hrad.

Reklama

V souvislosti s ochrannou službou prezidenta se mluvilo o šikaně u útvaru.

Článek

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Zdeněk Šiman z osobních důvodů opustí ke konci února policii. V tiskové zprávě to dnes uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Policie bude nyní hledat jeho nástupce. V souvislosti s ochrannou službou se mluvilo o šikaně u útvaru. Připustil ji nedávno i prezident Miloš Zeman.

Šéf Zemanovy ochranné služby Šiman je ve funkci od června 2016. Nahradil Petra Dongrese, který rezignoval po incidentu, kdy aktivisté místo prezidentské standarty vyvěsili nad Pražským hradem velké rudé trenýrky. Šimanovu jmenování předcházela tři výběrová řízení, v prvních dvou kolech nikdo o funkci neměl zájem.

Šiman podle Kropáčové požádal o uvolnění ze služebního poměru k 28. únoru. „Výběr nového ředitele bude probíhat standardně v souladu se zákonem o služebním poměru,“ dodala.

Média už dřív zveřejnila zprávy o šikaně v útvaru. Opustila jej řada pracovníků. Zeman v lednu serveru Blesk.cz řekl, že na základě „celé řady věcných důkazů“ uznává, že v jeho ochrance „možná opravdu došlo k šikanování“. Dodal, že se Šimanovým odchodem zabývá. „Když děláte jakoukoliv personální změnu, tak ji děláte teprve tehdy, když máte připraveného nástupce,“ uvedl.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl odchod Šimana od ochranné služby komentovat. „Je to věc osobního rozhodnutí a policie, proto nám nepřísluší komentář,“ sdělil ČTK. „Pokud jde o personální otázky, platí zlaté pravidlo, že o nich informujeme v okamžiku rozhodnutí,“ dodal na otázku, zda již byl vybrán nový velitel ochránců.

Server Aktuálně.cz loni v srpnu napsal, že se hospodařením Útvaru pro ochranu prezidenta zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Mluvčí Kropáčová dnes na dotaz ČTK uvedla, že prezidium od inspekce obdrželo spisový materiál, který se týkal podezření z kázeňských přestupků policistů z útvaru.

V jednom případě byla podle Kropáčové věc odložena, v druhém zahájil služební funkcionář kázeňské řízení. „V současné době můžeme potvrdit, že s jedním z policistů z Útvaru pro ochranu prezidenta ČR je vedeno kázeňské řízení, nicméně s ohledem na jeho neveřejnost plynoucí ze zákona nebudeme potvrzovat jméno konkrétního policisty, ani sdělovat podrobnosti z průběhu tohoto řízení,“ doplnila Kropáčová.

Reklama

Doporučované