Hlavní obsah

Senátoři chtějí předběhnout vládu a poslat obcím peníze dříve

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Obsahově návrh Senátu odpovídá normě, kterou v pondělí schválila vláda. Obcím by ale měl pomoci o dva měsíce dříve.

Článek

Senátoři chtějí kompenzaci obcím ve výši 1 200 korun na obyvatele poslat dříve, než by to umožnil obdobný vládní návrh zákona. Připravili proto pozměňovací návrh k předloze, kterou horní komora projedná ve čtvrtek. Schválen Sněmovnou a podepsán prezidentem by tak mohl být už za týden. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ČTK sdělila, že počítá nadále s projednáváním vládní novely, obce podle ní mohou peníze dostat dřív než v polovině srpna.

„Peníze tak obce dostanou o dva měsíce dříve,“ uvedl dnes na tiskové konferenci šesti senátorských klubů senátor Zdeněk Nytra (ODS).

Obsahově návrh Senátu odpovídá normě, kterou v pondělí schválila vláda. „Rozdíl není, pokud se týká obsahu. Platnost vládního zákona, pokud by se projednával, by ale byla nejdříve k půlce srpna,“ uvedl Nytra. Ministerstvo by pak mělo 60 dnů na poslání peněz krajům. Senátní pozměňovací návrh by tak obcím pomohl o dva měsíce dříve, což je také důležité, doplnil. Pozměňovací návrh podepsali předsedové všech senátních klubů.

„Vládní novela bude projednána ve zrychleném jednání během prvního čtení a věřím, že bude bez problému schválena. Lhůta 60 dnů je maximální, ale nelze ji v tuto chvíli zkrátit, protože její vyplacení je podmíněno účinností novely zákona o státním rozpočtu. Pokud vše půjde dobře a rozpočet bude bez problémů schválen, nebude nic bránit tomu, aby byly peníze vyplaceny i dříve než do poloviny srpna,“ uvedla k senátní iniciativě Schillerová.

Podle senátorů to neznamená, že rezignují na podporu krajů, které přišly o peníze kvůli použití sdílených daní na kompenzace podnikatelům. Pokud by se ukázalo, že kraje nejsou spokojeny s dohodou, kterou uzavřely s premiérem Andrejem Babišem (ANO), je v horní komoře návrh, který by jim ušlé daně vyrovnal také.

Návrh označil Nytra za kompromisní. Senátní hospodářský výbor původně doporučil novelu upravující daně doplnit o ustanovení, které by obcím a krajům zajistilo kompenzaci výpadku daňových příjmů. Kraje by měly podle výboru dostat 500 korun a obce 1 200 korun na obyvatele.

Obce kvůli použití sdílených daní na krytí ztrát z doby koronavirové epidemie protestovaly. Plánovaly také protest v Praze. Pokud Senát ve čtvrtek návrh schválí, přijedou starostové podpořit shromážděním na Malostranském náměstí hlasování o něm ve Sněmovně.

O příspěvek 1 200 korun na obyvatele, který má obcím vyrovnat ztráty z kompenzačního bonusu pro podnikatele, nebudou muset obce žádat. Po schválení normy a její publikaci ve Sbírce zákonů pošle ministerstvo financí příslušný obnos krajům do 60 pracovních dnů, ty pak obcím příspěvek přepošlou do pěti dnů.

Návrh vláda schválila v pondělí, chce, aby ho Sněmovna přijala ve zrychleném jednání během prvního čtení. Požádat o zkrácené jednání plánuje vláda i Senát.

Příspěvek není účelově určen a nebude podléhat finančnímu vypořádání se státním rozpočtem. Obce ho budou moci použít dle svého uvážení.

Reklama

Související témata:

Doporučované