Hlavní obsah

Senátoři STAN žádají kvůli vykázání zástupce Tchaj-wanu odvolání ministryně Novákové

STAN požaduje odvolání minystrině Novákové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kvůli kritizované události chce s Novákovou mluvit i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Článek

Senátoři klubu Starostů a nezávislých v otevřeném prohlášení žádají odvolání Marty Novákové z funkce ministryně průmyslu a obchodu. Důvodem je středeční vykázání zástupce Tchaj-wanu z jednání diplomatů na ministerstvu.

Zákrok, který na jednání inicioval čínský velvyslanec a ministryně jej posvětila, je podle senátorů hrubým porušením suverenity české zahraniční politiky. Česká vláda by měla toto jednání odsoudit a Tchaj-wanu se omluvit.

Pavel Fischer do žádného senátorského klubu nakonec nevstoupil, se Starosty ale spolupracuje.Video: Seznam Zprávy

„Zastupitel Tchaj-wanu byl vůbec první diplomat, kterého jsem u sebe přijal,“ říká předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer. „Zřejmě nastává čas, abych si ho pozval teď na základě tohoto incidentu, abychom napravili reputaci České republiky,“ dodal Fischer.

Středeční událost chce s Novákovou probrat i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). S Petříčkem o záležitosti už mluvil předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD), protože postup Ministerstva průmyslu by mohl podle něho znamenat nebezpečný precedens. Ministr ho ujistil, že Česko se nehodlá nechat Čínou tlačit a dohodnuté principy pro vzájemná jednání platí.

Za nešťastnou pokládá Zaorálek formulaci v následném prohlášení Novákové o tom, že Česko uznává politiku jednotné Číny. „Je to něco zásadně jiného, než co jsme říkali my ve svých prohlášeních a od čeho se odvíjelo určité chování a určitý postup,“ řekl ČTK bývalý ministr zahraničí Zaorálek. Česko v prohlášeních podle něho garantuje dodržování své politiky jedné Číny. „Vždy jsme zdůrazňovali, že se jedná o naši politiku jedné Číny, to znamená ne čínskou,“ zdůraznil. Postoj znamená podle něho i to, že Česko rozvíjí spolupráci s Tchaj-wanem.

Tchaj-wan nemá v Česku velvyslanectví, ale hospodářskou a kulturní kancelář. Její ředitel Chung-I Wang je ale podle serveru Hlidacipes.org považován za člena diplomatického sboru a je běžně zván například na jednání s Ministerstvem zahraničí. Čínský velvyslanec podle informací webu o odchod zástupce Tchaj-wanu požádal s tím, že je to v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, jež je naplánována na 24. až 28. dubna. Nováková prostřednictvím náměstka Vladimíra Bärtla požádala reprezentanty Tchaj-wanu o to, aby setkání opustili, v zájmu zabránění diplomatickému konfliktu, uvedlo ministerstvo.

„Pokud vím, tak v souladu se zvyklostmi je to, že se v minulých letech podobných setkání zástupce Tchaj-wanu účastnil,“ podotkl Zaorálek. Dohodnutá pravidla v postupech mezi Českem a Čínou by se podle něho měla dodržovat, nikoli bezdůvodně nebo pod nějakým tlakem měnit. „Ustupovat od něčeho, co se celá léta praktikovalo, je chyba,“ míní. Zaorálek ale také řekl, že jelikož nezná všechny okolnosti události, nemůže vyloučit, že se z české strany přihodilo něco, co mohla vnímat jako porušení pravidel čínská strana.

Zahraniční výbor se sejde příští čtvrtek, dosud žádný z jeho členů podle Zaorálka nepožádal o to, aby se událost dostala na program jednání. Sám prý, i vzhledem k Petříčkovu stanovisku, nemá co řešit.

Reklama

Související témata:

Doporučované