Hlavní obsah

Senátoři navrhli jiné zvýšení důchodů. Chtějí, aby přidáno dostali všichni, kdo jsou v penzi 25 let

Senátor Miloš Vystrčil hovoří o tom, proč navrhl jiné zvýšení důchodů než poslanci.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček bude chtít, aby se kvůli tomu mimořádně sešla o prázdninách Poslanecká sněmovna.

Článek

Senátoři vrátili do Poslanecké sněmovny návrh novely, podle které si měli důchodci starší 85 let přilepšit na penzi o 1000 korun a ostatní penzisté o zhruba 300 korun. 

Senátoři totiž podpořili změnu, kterou do novely navrhl občanský demokrat Miloš Vystrčil a která mění okruh penzistů, již mají dostat přidáno.

Podle Vystrčila totiž verze novely schválená ve Sněmovně počítá se zvýšením důchodu pro omezenou skupinu důchodců, a tak chce přidat 1000 korun těm penzistům, kteří pobírají důchod 25 let.

„Tato změna kritéria zajistí navýšení důchodu i pro ženy mladší 85 let, které vychovaly jedno a více dětí, a tudíž odcházely do důchodu dříve než v 60 letech (v 53 až 56 letech), tedy mohou být nyní ve věku od cca 78 let,” uvedl Vystrčil.

Narážel na návrh lidoveckého senátora Lubomíra Kantora, který - ale bez úspěchu - navrhoval zvýšení důchodů pro všechny ženy o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. 

Po hlasování Senátu bude podle informací Seznamu chtít předseda ČSSD jan Hamáček svolat mimořádně o prázdninách schůzi Sněmovny, a to na přelomu července a srpna.

Právě Hamáček předkládal návrh o zvýšení důchodů na plénu Senátu. Ministr vnitra, který už je pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí, tak suploval šéfa resortu práce a sociálních věcí.

Tento týden totiž kvůli opsané bakalářské práci skončil ve funkci Petr Krčál.

Reklama

Související témata:

Doporučované