Hlavní obsah

Sestra Marešová vysoudila odškodnění na dalším vydavatelství

Foto: ČTK, ČTK

Věra Marešová uspěla se žalobou na další vydavatelství.

Reklama

Společnost Vltava Labe Media by měla Věře Marešové zaplatit 100 tisíc s úroky. Verdikt obvodního soudu není pravomocný.

Článek

Zdravotní sestra Věra Marešová si tento týden vyslechla dva rozsudky ve svém dlouholetém sporu s médii.

Ta psala o tom, jak Věru Marešovou policisté v roce 2014 na základě znaleckého posudku obvinili z vraždy šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Zdravotní sestra od počátku vinu odmítala a nakonec byla po dvou letech zproštěna obžaloby.

Poté kvůli způsobu, jakým o její kauze referovaly, zažalovala několik mediálních společností. Ve čtvrtek už vynesl Městský soud v Praze pravomocný verdikt, podle něhož jí má TV Nova zaplatit 1,2 milionu korun.

Jak zjistily Seznam Zprávy, Obvodní soud pro Prahu 5 rozhodl tento týden další její kauzu. V úterý částečně vyhověl Věře Marešové v případu, kdy podala žalobu na vydavatelství Vltava Labe Media. Vlastní ho investiční společnost Penta a vydává třeba celostátní Deník.

„Žalovaná má paní Marešové zaplatit 100 tisíc s úrokem z prodlení,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Tento úrok je 8,05 procenta ročně a počítá se od července 2017.

Ve druhé části žaloby, v níž chtěla Marešová po vydavatelství 2,5 milionu korun, však soud podle Humeni žalobu zamítl.

Tento rozsudek ještě není pravomocný. „Počkáme si na písemné vyhotovení rozsudku a poté zvážíme, zda se odvoláme,“ řekl advokát Jan Poláček, který Marešovou zastupuje. Mluvčí Vltava Labe Media Aneta Koudelková zatím na dotazy nereagovala.

Marešová se s mediálními firmami soudí mimo jiné proto, že o ní novináři psali jako o „vražedkyni“, „sestře Smrt“ nebo ji popisovali jako osobu, která „zabíjela“.

Primární odpovědnost za následky, které byly Marešové způsobeny, však způsobil podle soudů stát. Tím, že bylo proti ní zahájeno trestní stíhání, přišla o soukromí i práci, objevily se u ní zdravotní komplikace.

U soudu také zaznělo, že zdravotní sestra musela opustit Rumburk a přestěhovat se do Prahy. Nejprve pracovala v Nemocnici Na Homolce, ale pracovní poměr byl ve zkušení době ukončen. Dříve u soudu uvedla, že pracuje v jiném zdravotnickém zařízení, kde je spokojena.

Kvůli tomu, že byla neprávem obviněna a strávila několik měsíců také ve vazbě, se Marešová soudí se státem o téměř pět milionů korun. V tomto případě ještě rozsudek nepadl.

Věra Marešová také nezažalovala jenom TV Nova, ale i další vydavatelství, tyto spory některé soudy ještě řeší. Pravomocný je už také spor Marešové s firmou Czech News Center, která vydává například bulvární deník Blesk.

Městský soud v Praze rozhodl, že Věře Marešové má za způsob referování o kauze zaplatit 900 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované