Hlavní obsah

Severní Korea a USA pokračují s přípravami červnového summitu, ujišťuje americký prezident Trump

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Podle amerického prezidenta USA a KLDR stále připravují historické setkání představitelů obou zemí, ke kterému má dojít v červnu. Severní Korea přitom ve středu pohrozila, že ze summitu sejde.

Článek

Americký prezident Donald Trump podle serveru CNN uvedl, že americké a severokorejské úřady navzdory výhrůžkám KLDR připravují diplomatický summit naplánovaný na příští měsíc. Ten má být historicky prvním setkáním zástupců obou zemí. „Vyjednávají, jako by se nic nestalo,“ řekl Trump.

Trump zároveň ujistil severokorejského vůdce Kim Čong-una, že zůstane u moci, pokud ukončí nukleární program země. V případě, že obě země nedospějí k dohodě, Spojené státy podle Trumpa proti KLDR zakročí. „K setkání může dojít a nemusí. Pokud k němu nedojde, bude to velmi zajímavé. Uvidíme, co se stane,“ dodal Trump.

Kvůli vojenskému cvičení USA a Jižní Koreje KLDR ve středu pohrozila zrušením připravovaného summitu. Kromě vojenského cvičení Pchjongjang za možný podnět k odvolání vrcholné schůzky plánované na 12. června označil nepřípustný nátlak Washingtonu na jaderné odzbrojení KLDR. Ze stejných důvodů také Severní Korea uvedla, že nebude pokračovat v rozhovorech s Jižní Koreou.

Jižní Korea uvedla, že se bude maximálně snažit obnovit pozastavené rozhovory mezi oběma Korejemi. Soul také nabídl, že by mohl hrát roli zprostředkovatele mezi Spojenými státy a KLDR, aby se zvýšila šance na úspěšný summit.

Trump zpochybnil vyjádření svého bezpečnostního poradce Johna Boltona, který hovořil o tom, že jadernou otázku v KLDR by měly USA vyřešit podle „libyjského modelu“. Narážel tím na ukončení plánované výroby jaderné zbraně libyjským diktátorem Muammarem Kaddáfím v letech 2003 a 2004, k němuž podle mnoha expertů přispěl americký tlak. Kaddáfí byl v roce 2011 po pádu svého režimu zabit povstalci. Pchjongjang se proti používání tohoto příměru ohradil a Trump uvedl, že o libyjském modelu se pro KLDR neuvažuje.

Reklama

Doporučované