Hlavní obsah

Soul udělá vše pro to, aby obnovil jednání s KLDR. Summit Trumpa s Kim Čong-unem je stále nejistý

KLDR odmítá jednat se Soulem, dokud se nevyřeší sporné otázky.Video: Reuters

 

Reklama

KLDR nechce pokračovat v rozhovorech s Jižní Koreou. Důvodem je především společné americko-jihokorejské vojenské cvičení, které KLDR označilo za provokaci a ohrožení bezpečnosti. Jižní Korea tvrdí, že udělá vše pro to, aby rozhovory obnovila.

Článek

Severní Korea nebude pokračovat v rozhovorech s Jižní Koreou, dokud nebudou vyřešeny otázky, které vedly ke zrušení schůzky na vysoké úrovni plánované na tento týden. Podle agentury Reuters to oznámila severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Pchjongčchang zrušil chystaná středeční ministerská jednání kvůli probíhajícímu společnému americko-jihokorejskému vojenskému cvičení.

Kvůli manévrům také KLDR ve středu pohrozila zrušením připravovaného summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kromě vojenského cvičení Pchjongčchang za možný podnět k odvolání vrcholné schůzky plánované na 12. června označil nepřípustný nátlak Washingtonu na jaderné odzbrojení KLDR.

Japonský list Asahi napsal, že Spojené státy požadovaly po Severní Koreji, aby během půl roku odeslala do zámoří některé své jaderné hlavice, mezikontinentální balistické rakety a další jaderný materiál.

Trump má k možnému zrušení summitu se severokorejským protějškem nejasný postoj. Na dotaz novinářů, zda je schůze stále v plánu odpověděl, že se „uvidí”. Přitom za úspěšný summit, který by vedl k denuklerizaci KLDR, by si podle jihokorejského prezidenta Mun Če-ina a řady republikánů zasloužil Nobelovu cenu za mír.

Šéf severokorejského Výboru pro mírové sjednocení vlasti Ri Son-kwon znovu odsoudil cvičení, které pod názvem Max Thunder provádí USA a Jižní Korea každý rok. Letos je do něj zapojena zhruba stovka letadel včetně amerických stíhaček F-22 Raptor a bombardérů B-52. Zatímco podle Pentagonu se jedná o rutinní a obranné manévry, KLDR cvičení označuje za provokaci a a ohrožení vlastní bezpečnosti.

Jižní Korea uvedla, že se bude maximálně snažit obnovit pozastavené rozhovory mezi oběma státy na Korejském poloostrově. Soul také nabídl, že by mohl hrát roli zprostředkovatele mezi Spojenými státy a KLDR, aby se zvýšila šance na úspěšný summit.

Reklama

Doporučované