Hlavní obsah

KLDR hrozí zrušením summitu se Spojenými státy. Zrušila už jednání s Jižní Koreou

KLDR hrozí zrušením summitu s USA. Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Důvodem možného odvolání setkání mezi USA a KLDR bylo nejprve společné vojenské cvičení Jižní Koreje a Spojených států Max Thunder, o několik hodin později hovořil Pchjongjang o nepřípustném nátlaku Washingtonu na denuklearizaci KLDR.

Článek

KLDR opakovaně pohrozila zrušením chystaného summitu Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zatímco za první možný podnět k odvolání vrcholné schůzky označil Pchjongjang společné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA Max Thunder, o několik hodin později hovořila KLDR o nepřípustném nátlaku Washingtonu na denuklearizaci KLDR. Severní Korea kvůli manévrům zrušila středeční ministerská jednání s představiteli sousední země. Soul v reakci na to vyzval KLDR k rychlému obnovení vzájemných jednání.

Náměstek severokorejského ministra zahraničí podle oficiální agentury KCNA prohlásil, že jeho země nebude mít zájem o summit, pokud by se měl stát jednostrannou záležitostí, během níž bude Trump tlačit na Kima, aby se vzdal jaderných zbraní. Severokorejský činitel se ohradil proti výrokům Trumpova bezpečnostního poradce Johna Boltona, podle něhož by měl být v případě KLDR uplatněn „libyjský model“ jaderného odzbrojení a dosaženo „úplné, ověřitelné a nevratné demontáže“ jaderných zbraní.

Jednání o míru mezi Jižní Koreou a KLDR zatím nepokračují

Jižní Korea dnes vyzvala KLDR k rychlému obnovení vzájemných jednání, která se sousední země rozhodla přerušit kvůli probíhajícímu cvičení korejské a americké armády. Zrušení středečních plánovaných rozhovorů na ministerské úrovni označil Soul za politováníhodné.

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení podle agentury AP uvedl, že rozhodnutí zrušit středeční jednání je proti duchu úmluvy vůdců obou Korejí, kteří se zavázali usilovat o trvalý mír a celkovou denuklearizaci poloostrova.

KLDR vnímá jako provokaci a ohrožení vlastní bezpečnosti pravidelné cvičení, které pod názvem Max Thunder provádí USA a Jižní Korea každý rok. Letos je do něj zapojena zhruba stovka letadel včetně amerických stíhaček F-22 Raptor a bombardérů B-52. Zatímco Pentagon jej označil za rutinní a obranné manévry, podle severokorejské agentury KCNA zpochybňuje výsledky mezikorejského summitu a ohrožuje pozitivní vývoj na Korejském poloostrově.

Reklama

Doporučované