Hlavní obsah

Severní Korea financuje jaderný program pomocí krádeží kryptoměn, tvrdí OSN

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Reklama

Podle expertů OSN se loni KLDR povedlo virtuálně odcizit 316,4 milionu dolarů v kryptoměnách. Experti varují, že se tak země snaží financovat svůj jaderný program.

Článek

KLDR podle agentury AP modernizuje své jaderné zbraně a balistické střely. Finance na to podle expertů OSN v roce 2020 získala přes kyberútoky, díky kterým se zemi povedlo odcizit přes 316,4 milionu dolarů. Panel expertů OSN, který monitoruje sankce vůči KLDR uvádí, že terčem virtuálních útoků byly finanční instituce a kryptoměnové burzy. Experti se také domnívají, že KLDR na vývoji svého arzenálu spolupracuje s Íránem. To ale Írán popírá.

K největšímu útoku severokorejských hackerů došlo v loňském září, kdy bylo ze směnné kryptoměnové platformy KuCoin odcizeno 281 milionů dolarů. Druhý velký kyberútok následoval o měsíc později. Hackeři při něm odcizili 23 milionů dolarů.

Poprvé se pokročilé schopnosti severokorejských hackerů dostaly do celosvětového povědomí v roce 2014. Hackeři tehdy virtuálně napadli společnost Sony Pictures Entertainment jako pomstu za zveřejnění nového filmu Interview, který se vysmívá severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. Zveřejnili také dosud nevydané filmy a velké množství důvěrných dokumentů.

Stejní hackeři jsou také obviněni z jednoho z nejničivějších a nejagresivnějších kyberútoků svého druhu. V květnu 2017 přes ransomware (vyděračský software) napadli 300 tisíc počítačů ve 150 zemích světa a požadovali stovky dolarů po jejich majitelích, kteří chtěli informace o svých hacknutých souborech zpět. KLDR se také podařilo virtuálně odcizit 81 milionů dolarů z bangladéšské centrální banky a 60 milionů dolarů z tchajwanské Far Eastern International Bank.

Kromě financování jaderného programu KLDR investuje do kryptoměn i kvůli jejich rostoucí hodnotě na trhu. Podle Kima Grauera z platformy Chainalysis, která se zaměřuje na sledování kryptoměn, jsou severokorejské kyberútoky intenzivnější i kvůli vyšší potřebě generovat zisk v důsledku celosvětové pandemie covidu-19. Grauer uvádí, že pandemie covidu-19 v zemi ničí ekonomiku a kryptoměny jsou tak vhodným řešením pro získání financí. „Když uvažujete o 1,75 miliardy dolarů, je to pro tuto zemi velmi významné množství peněz vzhledem k její HDP,“ dodává.

Podle OSN získává KLDR z kryptoměn americké dolary jejich „vypráním“ na čínském virtuálním trhu s cennými papíry.

Reklama

Doporučované