Hlavní obsah

Jižní Korea zveřejnila záběry výbuchu styčného úřadu v KLDR

Záběry zachycují výbuch komplexu.Video: @shen_shiwei, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou vyeskalovalo rychle. „Nebude trvat dlouho a budete svědky zbytečně tragických scén společných styčných kanceláří,“ varovala sestra Kim Čong-una v sobotu. A stalo se.

Článek

V úterý severokorejská armáda pohrozila návratem do demilitarizovaných zón v případě, pokud aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou na sever pomocí balonů posílat letáky kritizující severokorejský režim. Krátce nato internet zaplavily znepokojivé fotografie z industriální oblasti Kesong.

Hlučná exploze a krátce na to stoupající dým okamžitě vyvolaly obavy, že Severokorejci skutečně odpálili část komplexu, který v severokorejském městě dosud hořce symbolizoval přátelství mezi oběma zeměmi.

Do povětří společný úřad obou korejských zemí v pohraničí Severokorejci odpálili ve 14:49 místního času. Každodenní výhrůžky Pchjongjangu směrem k Soulu kvůli propagačním letákům se tak proměnily v realitu.

Úřad byl vytvořen v roce 2018 a byl považován za první krok ke zřízení velvyslanectví a k těsnější spolupráci obou korejských států. Industriální komplex Kesong (KIC) leží na straně Severní Koreje. Jihokorejci tvrdí, že cílem KIC bylo vybudovat industriální park, kde by jihokorejské společnosti mohly vyrábět své produkty a zároveň zaměstnávat Severokorejce. Ekonomika KLDR tak měla dostat prostor k jejímu restartu a zároveň mělo povolit napětí mezi oběma zeměmi. Místní firmy zase mohly pokračovat ve výrobě na korejském území a nepřesouvat se do Číny.

Provoz v komplexu byl v lednu přerušen kvůli obavám ze šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované