Hlavní obsah

KLDR zastřelila našeho úředníka, tvrdí Soul. Mohlo to být kvůli koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Severní Korea zastřelila jihokorejského úředníka, který začátkem tohoto týdne zmizel při plnění služebních povinností na moři. Informovalo o tom jihokorejské ministerstvo obrany.

Článek

„Potvrzujeme, že se Severní Korea dopustila brutálního činu, když zastřelila Jihokorejce a jeho tělo spálila,“ uvedlo ministerstvo, které vyzvalo Pchjongjang, aby se omluvil a danou událost vyřešil.

Agentury uvedly, že sedmačtyřicetiletý úředník zmizel v pondělí z inspekční lodě, která kontrolovala možný nepovolený rybolov v oblasti námořní hranice mezi oběma zeměmi u jihokorejského ostrova Jonpchjong. Po muži měly podle jihokorejských médií zůstat na plavidle pouze boty a jeho zmizení zaznamenali kolegové poté, co se nedostavil na oběd.

Vzhledem k červnovému přerušení komunikačních kanálů s Pchjongjangem není momentálně zřejmé, jak jihokorejské zpravodajské služby dokázaly potvrdit podrobnosti týkající se úředníkova zmizení.

Přerušení komunikace

Pchjongjang v červnu vyhodil do vzduchu společný úřad obou korejských zemí v Kesongu. Město leží na straně Severní Koreje a úřad na jeho území měl symbolizovat budoucí těsnější spolupráci obou států. Výbuch přišel poté, co severokorejská armáda pohrozila návratem do demilitarizovaných zón v případě, že aktivisté z Jižní Koreje nepřestanou pomocí balonů posílat letáky kritizující severokorejský režim.

„Naše armáda tento čin odsuzuje a důrazně vyzývá Sever, aby poskytl jeho vysvětlení a potrestal s ním spojené osoby. Severní Koreu také varujeme, že veškerá odpovědnost spojená s incidentem spočívá na ní,“ stojí ve vyjádření jihokorejského ministerstva.

Proč vojáci izolovaného komunistického státu Jihokorejce zastřelili, není jasné, podle agentury Jonhap však není vyloučené, že jednali v souladu s příkazy proti šíření koronaviru, které země mohla zavést.

V červenci v KLDR vyvolal poplach navrátilec z Jižní Koreje, kvůli kterému úřady uzavřely příhraniční město Kesong a tisícům lidí nařídily karanténu. Světová zdravotnická organizace později uvedla, že výsledky testu tohoto člověka byly neprůkazné. Severní Korea už od počátku pandemie tvrdí, že nemá žádné případy koronavirové nákazy.

Pokud jsou zveřejněné zprávy pravdivé, šlo by o první smrt jihokorejského civilisty na Severu od roku 2008. Tehdy severokorejský voják zastřelil třiapadesátiletou ženu, která údajně putovala do zakázané zóny během návštěvy společně vedené oblasti Mount Kumgang, píše list The Guardian.

Agentura AP napsala, že zmizení a zastřelení jihokorejského úředníka jen zhorší už tak mrazivé vztahy mezi oběma zeměmi.

Reklama

Doporučované