Hlavní obsah

Severočeši.cz napadli krajské volby, chtějí je kvůli zrušení kandidátek opakovat

 

Reklama

Vnitřně rozštěpené hnutí napadlo krajské volby v Ústeckém kraji.

Článek

Politické hnutí Severočeši.cz dnes u krajského soudu v Ústí nad Labem napadlo nedávné krajské volby. Ve stížnostech, které podal jak poslanec Bronislav Schwarz, tak lídr kandidátky Saša Štembera a místopředseda hnutí Jiří Zelenka, žádají kvůli odvolání svých kandidátů krátce před volbami jejich opakování.

Severočeši jsou vnitřně rozštěpení. V roce 2013 se rozdělili na dva tábory, jeden blízký místopředsedkyni Haně Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou. Zelenkovi lidé uspořádali v únoru 2014 valnou hromadu, na které odvolali z vedení přívržence rivalů. Soud letos pravomocně rozhodl, že valná hromada proběhla v rozporu se stanovami a zákonem a označil ji, stejně jako všechny navazující kroky, za neplatnou.

Trestní oznámení na úřednici, žaloba na ministerstvo

Osm dní před letošními volbami nechala Hana Jeníčková stáhnout celou kandidátku Severočechů a podle stěžovatelů jde jen o mstu. „Domáháme se toho, aby krajský soud zrušil volby a aby nařídil opakování voleb nebo opakování hlasování tak, aby se Severočeši mohli zúčastnit voleb a aby se těch 55 lidí mohlo ucházet o hlasy občanů v našem kraji," řekl ČTK Bronislav Schwarz.

Stížnosti opírá spolu s ostatními mimo jiné o to, že Jeníčková neměla právo kandidáty odvolat. „Porušila zákon, protože není statutárním orgánem. Statutárním orgánem je předsednictvo a v době, kdy jsme měli stanovy, předsednictvo nezasedalo, nepověřilo ji a ona sama sebe nazvala zmocněncem, sama odvolala kandidáty. Porušila několikrát zákon," doplnil Schwarz.

Na Jeníčkovou Severočeši podali trestní oznámení, stejně tak i na úřednici krajského úřadu, která odvolání kandidátů přijala. Hnutí tvrdí, že podá žalobu i na Ministerstvo vnitra. Podle Schwarze je to kvůli tomu, že v rejstříku politických stran a hnutí, které ministerstvo vede, jsou chyby.

Soud má na rozhodnutí 20 dnů ode dne podání stížnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované