Hlavní obsah

Severoirský zákaz interrupcí porušuje lidská práva, rozhodl nejvyšší soud. Zrušit ho neumí

Nejvyšší soud rozhodl, že severoirský zákaz interrupcí porušuje lidská práva.Video: AP

 

Reklama

Britský nejvyšší soud rozhodl, že přísná pravidla pro umělé potraty v Severním Irsku porušují lidská práva. Zároveň ale sám nemůže rozhodnout o změně zákona. V konzervativním Severním Irsku jsou interrupce zakázány s výjimkou případů, kdy je ohrožen život matky.

Článek

Britský nejvyšší soud uvedl, že přísná pravidla pro umělé potraty v Severním Irsku nejsou v souladu s lidskými právy. Současně ale dodal, že mu nepřísluší formálně rozhodnout, zda by severoirský zákon týkající se umělého přerušení těhotenství měl být změněn. Zákon v konzervativním Severním Irsku interrupce zakazuje s výjimkou případů, kdy je ohrožen život matky.

Čtyři soudci nejvyššího soudu uvedli, že norma odporuje Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Jiní čtyři soudci ale rozhodli, že severoirský výbor pro lidská práva, který kauzu nejvyššímu soudu předložil, tak neměl pravomoc učinit. „Soud proto nemá pravomoc rozhodnout v tomto případě o neslučitelnosti se zákony o lidských právech,” uvedl soud v prohlášení.

Severoirský výbor pro lidská práva usiluje o uvolnění potratového zákona. Chce výjimky pro případy, kdy je těhotenství následkem znásilnění nebo kdy je plod vážně poškozen.

Sousední Irsko nedávno v referendu rozhodlo o zrušení ústavního dodatku, který zakazoval umělé přerušení těhotenství. Výrazné uvolnění pravidel pro interrupce podpořilo 68 procent hlasujících a irská vláda slíbila, že do konce roku prosadí zákon, který umožní legální přerušení těhotenství do 12. týdne. Referendum podnítilo debatu o potratovém zákonu v Severním Irsku. Největší místní politická strana, Demokratická unionistická strana (DUP), je ale proti liberalizaci normy.

Mayová čelí tlaku na zrušení zákona

Britská premiérka Theresa Mayová čelí tlaku, aby po irském referendu o povolení interrupcí umožnila jejich legalizaci také v Severním Irsku. Na ministerskou předsedkyni v tomto směru naléhají některé přední představitelky konzervativní strany včetně ministryně pro záležitosti žen a rovné příležitosti Penny Mordauntové.

„Je to historický den pro Irsko a nadějný den pro Severní Irsko. Tuhle naději nesmíme zklamat," uvedla po irském referendu Mordauntová, podle níž by změna postoje Irska k interrupcím měla ovlivnit i zákony platné v Severním Irsku.

Ačkoli v britském parlamentu by podle The Sunday Times příslušnou změnu zákona nejspíš podpořilo přes 130 poslanců včetně zástupců vládních konzervativců, je téma legalizace umělého přerušení těhotenství pro premiérku velmi ožehavé. Riskuje totiž, že by kvůli sporu o interrupce mohla přijít o podporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), kterou nutně potřebuje pro udržení své menšinové vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované