Hlavní obsah

Sexuální násilí v církvi se řeší na vládní úrovni. Má vzniknout nezávislá vyšetřovací komise

Sexuální násilí v církvi.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sexuální násilí v církvi – téma poprvé otevřené na vládní úrovni. Seznam hovořil s účastníky úterního uzavřeného jednání na Úřadu vlády. V budoucnu by měla například vzniknout nezávislá vyšetřovací komise, která by zabránila případům, kdy je oběť paralyzovaná strachem z pomsty a bojí se případ sexuálního zneužívání oznámit.

Článek

Je to vůbec poprvé, kdy se takové téma v Česku dostalo k odborníkům na půdě Úřadu vlády. Dosud se tématu ujímala sama církev či nejrůznější neziskové organizace. Vládní výbor nechce, aby se oběti sexuálního násilí v církvi bály ohlašovat případy zneužívání.

Jan Rozek, bývalý církevní soudce a zakladatel spolku Pro čistou církev, se výboru pro prevenci domácího násilí snažil vysvětlit, že je v Česku i další ohrožená skupina lidí – tou jsou podle něj věřící lidé.

Výsledkem schůzky má být mimo jiné zřízení nezávislé komise pro vyšetřování případů sexuálního násilí v církvi. Aby se oběti necítily závislé na šetření duchovními. Podobný princip funguje v Polsku, ve Spojených státech či v Irsku.

„Obětem by měla komise zajistit svobodu,“ vysvětlil Rozek. A zajistit by měla také, aby nebyly očerňovány organizace, které pomáhají obětem.

Jednání na Úřadu vlády se zúčastnili zástupci policie, Ministerstva spravedlnosti, resortů školství či práce a sociálních věcí. Dále pak zaměstnanci Ústavu zdravotnických informací a statistik či neziskové organizace Persefona, která pomáhá obětem násilí.

„Pan Rozek výboru představil svou iniciativu, která se snaží poskytovat pomoc obětem sexuálního zneužívání v církvích. Představil také některé mechanismy, které byly ze strany některých dalších států v návaznosti na případy sexuálního zneužívání v církvích ustaveny,“ sdělila Seznamu.cz mluvčí vlády Jana Adamcová.

Cílem jednáním má být podle Rozka upozornit na citlivé téma, které se často ocitá na okraji zájmu společnosti. Podle informací Seznamu.cz mělo zároveň padnout doporučující stanovisko radě vlády pro rovnost žen a mužů k systémovému řešení problému.

Reklama

Doporučované