Hlavní obsah

Jen to nikomu neříkej. V reakci na film Polsko plánuje dvojnásobné tresty pro pedofily

Někteří kněží se k činům při rozhovorech s oběťmi přiznali, jejich výpovědi zachytila skrytá kamera.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Polskem otřásl dokument věnující se problematice sexuálního zneužívání dětí a mladistvých kněžími. V reakci na jeho zveřejnění se Polsko chystá zdvojnásobit tresty pro usvědčené pedofily.

Článek

Polsko plánuje zpřísnit tresty pro pedofily. Reaguje tak na dvouhodinový dokument nazvaný „Jen to nikomu neříkej”, který obsahuje svědectví obětí zneužívaných členy církve.

Dokument využívá záběrů skryté kamery, na nichž se někteří kněží přiznávají k činům, jiní jsou s nimi pouze konfrontováni.

Na internetu má video již více než 18 milionů zhlédnutí. Policie v Gdaňsku a Varšavě musela zabránit snahám o promítání dokumentu na zdech místních kostelů.

Odsouzení pedofilové by podle nového návrhu mohli být potrestáni až třiceti lety za mřížemi, v nejvážnějších případech by mohli čelit trestu doživotí. Podle vládní polské strany Právo a spravedlnost (PiS) však již vláda na dodatcích k zákonům pracuje několik měsíců. Návrh nyní bude projednávat polský senát.

„Nemůžeme lhostejně přistupovat k pachatelům, kteří ubližují dětem. Chceme dát soudům nástroje, aby mohly na takové trestné činy tvrdě reagovat,” uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. „Každý zvrhlý, krutý a bestiální trestný čin v čele s pedofilií bude odsouzen ještě přísněji než dosud,” dodal.

Podle vládní novely trestního zákoníku se zvláštní ochrana bude vztahovat na děti do 16 let, doposud to bylo do 15 let věku. Pachatel, který znásilní dítě do 15 let, musí v současnosti počítat s trestem vězení od tří do 15 let. V budoucnu mají pachatelé takových činů na dětech do 16 let dostat trest od 5 do 30 let odnětí svobody. Doživotní vězení bude hrozit pachatelům, jejichž oběť následkem činu zemře.

Pozice polské katolické církve jako morální autority je v poslední době v Polsku značně zpochybňována. Spolu s loni uvedeným filmem Klér, který se věnuje podobným tématům a též zaznamenal velký úspěch, dokument přiměl polské obyvatele k otevřené diskuzi o tomto problému.

Polská církev letos v březnu přiznala, že téměř 400 členů duchovenstva zneužilo za posledních 30 let nezletilou osobu. Arcibiskup Wojciech Polak, vedoucí představitel polské římskokatolické církve, se v reakci na zveřejněný dokument omluvil obětem.

Reklama

Doporučované