Hlavní obsah

Pedofilové kontaktovali dívky z dokumentu V síti během pár minut, musel jim pomáhat psycholog

Rozhovor s režisérem Vítem Klusákem o připravovaném dokumentu V síti a ukázky z filmu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Statistiky hovoří jasně – bezmála třetina českých dětí zažila na vlastní kůži, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery. Téma sexuálního obtěžování nezletilých na internetu otevírá připravovaný dokument V síti.

Článek

Všechno začalo tím, že režiséra Víta Klusáka před dvěma lety oslovila telekomunikační společnost, aby na téma zneužívání přes internet natočil virální video.

Posléze se spolu s kolegyní Barborou Chalupovou rozhodli vyzkoušet, jak to chodí, na vlastní kůži. Založili si fiktivní profil dvanáctileté dívky. Během prvních pěti hodin na něj zareagovalo více než osm desítek mužů. Někomu bylo 26 let, jinému i 63 let. Nechyběly explicitní výzvy, například k masturbaci.

„Teprve když jsme to viděli na vlastní oči, otevřel se před námi ten svět, ten problém,“ popisuje Klusák v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Pro chystaný dokument si autoři najali herečky. „Zadání pro casting mělo jediný parametr – že hledáme plnoleté dívky, které vypadají velice mladě,“ popisuje režisér.

Na konkurz dorazilo celkem 23 dívek. Nevěděly přesně, o jaký projekt půjde. Navzdory tomu Klusák s Chalupovou záhy zjistili, že mnohé z nich mají s tématem osobní zkušenost. „My jsme jim pokládali otázku, jestli se ony samotné s něčím podobným nesetkaly. A z třiadvaceti nám devatenáct dívek řeklo, že to zažily na vlastní kůži, právě když jim bylo dvanáct třináct let,“ říká režisér. „V tu chvíli jsme věděli, že se před námi skutečně otevírá obrovské téma. Daleko větší, než jsme si původně mysleli.“

Tvůrci dokumentu jsou v kontaktu s policií už od doby, kdy experiment probíhal. „Policisté jsou s naším experimentem obeznámeni a některá data jsme jim předali. Když docházelo k vydírání, k vyhrožování, tak jsme věděli, že si to nemůžeme nechat sami pro sebe,“ vysvětluje Klusák.

Už ze samotného sledování teaseru k připravovanému dokumentu mrazí. Klusák přiznává, že natáčení nebylo lehké a štáb, který čítal 25 lidí, se chvílemi musel vzájemně podporovat. „Kdybychom to dělali v partě tří lidí, brzy se z toho zhroutíme. Takhle se to rozložilo.“

Režie byla napojena na počítače všech tří aktérek. „V okamžiku, kdy to přesahovalo, kdy to začalo být nechutné, tak jsme měli šanci ten hovor položit. Tak jsme si to sami pro sebe cenzurovali,“ doplňuje Klusák.

Ač byly dívky dospělé a na to, co mohou vidět, připravené, ani u nich se natáčení neobešlo bez následků. „Dvě ze tří dívek nás požádaly o psychologickou pomoc,“ uzavírá režisér.

Dokument V síti čeká závěrečná postprodukce. A to díky kampani Hithit, kde se vybral dostatek peněz na dokončení filmu. Peníze se ale stále vybírají – další finance by tvůrcům umožnily osvětovou kampaň na českých školách s preventivním programem.

Reklama

Doporučované