Hlavní obsah

Sexuální násilí v církvi, Mynářův penzion a Hongkong v krizi

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:14 – Sexuální násilí v církvi

Prohlášení kardinála Dominika Duky o homosexuálech a LGBT komunitě vyvolalo další ostrou reakci. Nově se objevily výpovědi dospělých mužů, kteří hovoří o sexuálním násilí v církevních kruzích. Má jít o obtěžování ze strany už zesnulé osoby, která byla dlouhá léta blízkým spolupracovníkem pražského arcibiskupa. Na incidenty teď dotyční upozorňují poprvé – jak sami říkají – kvůli pokrytectví čelního představitele církve.

04:19 – Smrtící bouřka v Tatrách zabila i Čecha

Bouřka, která zabíjela se ve čtvrtek přehnala přes Tatry – na Slovensku po zásahu bleskem zemřel 1 turista – podle tamní horské služby šlo o českého občana. Blesky tam zasáhly také další tři cestovatele, včetně jedné Češky, která utrpěla poranění nohy. Ještě tragičtější dopady mělo počasí v Polsku, tam přišli – podle šéfa záchranné služby – o život nejméně 4 lidé a dalších více než 80 skončilo v nemocnici. Jak silná bouře byla, zachytil jeden z občanů polského města Zakopané.

05:10 – Nová fakta o Mynářově penzionu

Seznam zjistil nová fakta týkající se penzionu v Osvětimanech na Zlínsku – ten má v pronájmu společnost Clever Management kancléře Vratislava Mynáře. Penzion totiž vybudoval se státní a evropskou podporou spolek Chřibák, který Mynář spoluzakládal. Kromě toho se pak na samostné stavbě podílela i Mynářova původní firma. Přidělení dotace ve výši bezmála 6 milionů korun nyní prověřuje dotační úřad i policie.

07:05 – Klaus o Zemanovi

Prezident Miloš Zeman spory při výměně ministra kultury zbyteně vyhrotil, to řekl Seznamu bývalý prezident Václav Klaus. Nemyslí si ale, že by někdo porušoval Ústavu.

08:52 Kysela: Babiš selhal jako premiér

Tři měsíce dlouhé tahanice o ministra kultury zřejmě nebudou žádná jednorázová záležitost. Ve Výzvě Televize Seznam to řekl ústavní právní Jan Kysela, který kritizoval počínaní premiéra Andreje Babiše.

09:48 – Politá Koněvova socha

Další útok vandalů, tentokrát ale s výraznější dohrou. Sochu sovětského maršála Koněva v Praze 6 někdo polil rudou barvou a podstavec popsal nápisem „Ne krvavému maršálovi“. Policie vše vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu. Radnice městské části se ale rozhodla, že místo nebude uklízet do doby, než ruská strana začne jednat o možném přesunu sochy, kterou občané podle starosty Ondřeje Koláře na místě nechtějí a dávají to opakovaně najevo.

10:21 – Krize v Hongkongu

Slzný plyn, gumové projekty, statisíce lidí v ulicí a tvrdý policejní postup proti nim. Tak vypadá už několik týdnů situace v HongKongu. Na poslední demonstraci se sešlo přes milion lidí. Seznam mluvil s tamním analytikem, podle kterého je nyní Hongokng v nejhlubší politické krizi.

12:25 – Jak si vedli ministři u Schillerové

Souboj o miliardy z kapes daňových poplatníků pokračuje. Ministři se snaží vyjednat navýšení svých plánovaných rozpočtů. Jasno už má většina z nich, už zítra se s ministryní financí opět sejde šéfka resortu práce Jana Maláčová. Čeká se taky na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

13:59 – Kraus v pozadí Národní sportovní agentury

Sportovní miliardy změní svého správce. Od roku 2022 půjdou přes Národní sportovní agenturu. Ta vznikla 1. srpna, zatím ale není jasné, kdo ji s poslancem Milanem Hniličkou bude řídit. V pozadí je přitom i známý sociální demokrat Michal Kraus zvaný „kakaový král“.

Reklama

Doporučované